Home

Nieuws

Exit Spanje zet tuinbouw op achterstand

In mogelijke toekomstscenario’s voor de eurocrisis zou vooral het uittreden van Spanje sterk nadelige gevolgen hebben voor de tuinbouw.

Uittredende ex-eurolanden hebben door een devaluatie van hun munteenheid een veel betere concurrentiepositie op bijvoorbeeld de Duitse markt, stelt het landbouweconomisch instituut LEI na een onderzoek.

Een land als Spanje kan buiten de euro veel goedkoper product afzetten op de Duitse markt, zo rekent het LEI voor. Het zijn grote lijnen van scenario's bij een mogelijke verscherping van de eurocrisis. Het beleid van de Europese instituten en ook EU-landen is juist gericht op behoud van de eurozone.

Als Griekenland uit de eurozone gaat, is de schade voor de Nederandse land- en tuinbouwbouw nog wel te overzien, stelt het LEI. Het echte gevaar zit in een mogelijk domino-effect, namelijk dat meer landen uit de euro stappen. De handelsschade door devaluatie is een indirect effect, naast andere schade als niet inbare leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.