Home

Nieuws

‘Eurokoers blijft gunstig voor telers’

Het economisch bureau van ING verwacht dat de eurokoers voorlopig zwak blijft. Dat pakt ongunstig uit voor import van landen buiten de EU, maar stimuleert de export naar die landen.

Dat stelt ING in een sectorvisie over AGF groothandel. Voor het eind van 2012 en begin 2013 blijft de eurokoers tegenover buitenlandse valuta naar verwachting zwak. “Voor importeurs van exotisch fruit betekent het echter een verslechtering van de handelspositie. Zo rapporteerde Chiquita over de eerste 6 maanden van 2012 een teruglopende verkoop van bananen in Europa door de lage eurokoers.”

ING ziet verder dat de economische crisis wel leidt tot extra vraag naar groente en fruit uit de horeca. Met name bedrijfsrestaurants kiezen voor goedkopere ingrediënten voor maaltijden  en wisselen vlees en vis in voor groente en fruit.

ING stelt verder dat groothandelaren in 2012 iets betere resultaten halen, maar nog niet genoeg voor een herstel van het resultaat bij deze telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.