Home

Nieuws

'Coöperaties belangrijk bij verhoging voedselproductie'

Coöperaties kunnen een belangrijke rol spelen bij de vergroting van de voedselproductie in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Dat staat in een studie van de Rabobank die maandag bij de Rabobank Duisenberglezing bij de jaarvergadering van de IMF en de Wereldbank in Tokio is gepresenteerd.

Boeren in ontwikkelingslanden moeten hun krachten bundelen om kredieten te krijgen en om toegang te krijgen tot de belangrijke spelers in de voedselketen.

In de Rabobank-studie staat dat er een groot slapend potentieel is voor de voedselproductie in ontwikkelingslanden. In veel gebieden is de productiviteit van de boeren nog laag.

De Rabobank denkt niet dat de productie van voedsel in Europa en de Verenigde Staten nog aanmerkelijk kan worden vergroot. In deze gebieden lijkt de productiviteit van steeds meer gewassen het plafond te hebben bereikt, aldus de studie. Daarbij komt dat er steeds minder grond beschikbaar is voor de landbouw.

Volgens de bank zullen food- en agri-bedrijven in de komende tientallen jaren meer grondstoffen moeten inkopen bij kleine boeren. Dat zal ertoe leiden dat kleine boeren gestimuleerd worden economisch zelfredzaam te worden en de kleinschalige landbouw om te vormen tot een concurrerende sector die duurzaam voedsel produceert voor zowel de lokale als de internationale markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.