Home

Nieuws

Bronproblemen aardwarmte leiden tot extra kosten

Aardwarmtebronnen in Nederland kampen met problemen bij het terug injecteren van water. Het oppompen gaat makkelijker dan het terugpompen in de bodem.

Onderzoek van TNO naar zes bronnen in Nederland heeft geen simpele oplossing voor de problemen opgeleverd. Volgens Platform Geothermie blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse bodem wel geschikt is voor aardwarmtewinning, en dat de problemen zijn op te lossen, maar wel met ‘substantiële kosten in inspanningen’.

Afgelopen week maakte TNO de onderzoeksresultaten beken. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een rijksbijdrage van EL&I voor collectieve kennisoverdrachtprojecten gericht op het MKB, omdat aardwarmte nog een jonge techniek is in Nederland. De winning in Nederland kampt met ‘kinderziektes’ als bijvangst van olie, extra eisen aan veiligheid na problemen in de olie-industrie en nu dus de injectieproblemen.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen sprake is van één unieke factor die verantwoordelijk was voor alle problemen bij alle bronnen. Wel zijn er verschillende oorzaken in beeld gebracht, die zijn gerankt naar waarschijnlijkheid en impact.

Of registreer je om te kunnen reageren.