Home

Nieuws 2 reacties

Ahold beducht voor inkoopregels overheid

Supermarktketen Ahold is niet tegen een gedragscode waarin staat dat supermarkten oog hebben voor belangen van boeren en tuinders, maar is beducht voor wettelijke regels om de macht van supermarkten te breken.

Topman Dick Boer stelt dat in een interview met het Financieele Dagblad. Boer kent de discussies die in Den Haag en Brussel worden gevoerd over een mogelijk politiek ingrijpen ten gunste van leveranciers uit de land- en tuinbouw. Juist Ahold-dochter Albert Heijn nam vorige maand initiatief tot een ronde tafel bijeenkomst over marges in de land- en tuinbouw. Dat volgde op de kritiek die het oogstte met de korting van 2 procent aan leveranciers.

Volgens Boer moet de macht van de grote ketens niet worden overdreven. De 10 procent grootste supermarktbedrijven bedient 20 procent van de Europese markt, terwijl de 10 procent grootste levensmiddelenfabrikanten 50 procent van de markt in handen heeft, aldus Boer.

Boer zegt verder dat het voor de inkoop voor al zijn winkels in de Europese Unie graag één contract wil sluiten met fabrikanten van levensmiddelen, met overal dezelfde inkoopprijzen. Dat Europees breed inkopen is nu nog vaak niet mogelijk door interne barrières in de EU.

Laatste reacties

  • P. Verschuren

    De feiten die in dit bericht gepresenteerd worden stroken niet met feiten zoals die algemeen gepresenteerd worden, namelijk dat in Europa een handvol inkopers de dienst uitmaken. Hoe zit het?

  • L Vertommen

    Met cijfers kan je goochelen. D'r zijn voor PR-mensen zelfs cursussen in. Het is een oud verhaal: luister niet naar wat de handel beweert, maar kijk naar wat hij doet. En bij dat 'doen' hoort hoe hij zich naar het publiek richt. AH (en anderen) is niet geïnteresseerd in tevreden telers, maar beducht voor negatieve reclame.

Of registreer je om te kunnen reageren.