Home

Nieuws 8 reacties

Praat mee: bestuurders en visie in crisistijd

Het jaar 2012 wordt volgens onze voormannen een jaar van de waarheid, een jaar van keuzes. We hebben te lang gewacht om knopen door te hakken en het tij te keren, zeggen zowel Agnes van Ardenne (PT) als Jan Zegwaard (STAP) in hun nieuwjaarsboodschap.

Ook banken en belangenorganisaties zijn kritischer geworden. Het roer moet om, de neuzen dezelfde kant op. Hebben onze voormannen en -vrouwen gelijk, of is het weer een boodschap van 'veel geschreeuw, weinig wol'? We zijn benieuwd naar uw mening.

U kunt ook stemmen op de poll op rechtsboven op onze homepage. De stelling luidt deze week: Het ontbreekt onze tuinbouwvoormannen aan de nodige visie in de huidige crisis.
Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Vooral de "oude" belangenbehartigingsstructuren zijn meer bezig met hun portie zeggenschap in het geheel dan met het bereiken van reslutaat naar mijn idee. Ik denk dat er meer bestuurdersposities dan tuinders zijn veelal bekleed door dezelfde mensen waarbij je, je kunt afvragen hoe dicht deze nog bij de praktijk staan. De hele handel moet drastich op de schop en er mag flink gesneden worden. Twintig clubs die zich uit moeten spreken voor er iets gebeurd werkt verlammend. Vooral op die gebieden waar iets zou moeten gebeuren is onenigheid en gebeurt er niets, in plaats daarvan wordt wel "vooruitgang" geboekt op plaatsen waar het niet zou moeten, zie mijn recente blog. STAP lijkt mij in deze overigens een reuze sprong vooruit.

 • no-profile-image

  westlander cv

  In een omgeving van louter zelfstandige ondernemers, is de rol van de zg ''bestuurder'' natuurlijk niet groot. Zij overschatten zichzelf en worden, ook in dit artikel, overschat. Degene dit het snapt doet een paar stappen opzij en staat daardoor niet langer in de weg: hulde aan die man. (ik ken eigenlijk geen vrouwen die in de weg lopen:)

 • no-profile-image

  jpk

  de afzet van fruit is belabberd
  de appelveilingen moeten nu
  gaan samenwerken
  telers mogen hun cellen
  niet openen
  de prijs van appels 0.45 euro
  peren 0.50 euro

 • no-profile-image

  jpk

  de afzet van fruit is belabberd
  de appelveilingen moeten nu
  gaan samenwerken
  telers mogen hun cellen
  niet openen
  de prijs van appels 0.45 euro
  peren 0.50 euro

 • no-profile-image

  arie

  Jan Zegwaard stelt dat veel telers alles gedelte hebben.
  Maar Jan wat doet STAP nu ECHT om vooruit te komen. Leuk, interresant 4 punten op papier. Ja op papier maar nu ?
  Je hebt het over 80 % heeft getekend, ik ken collega's dienooit iets van STAP hebben gehoord of zijn aangeschreven. Denk je dan echt dat deze telers meegaan ?
  Jan, zelf vind ik dat er een 5de punt bij mag:
  De marges die in de keten worden gemaakt onderzoeken en bekend maken.
  Fair Trade: ook in Nedrland zelf !!!
  Maak dat het winkelend publiek en de retail maar eens duidelijk !

 • no-profile-image

  NVAF

  Helaas heeft de historie bewezen dat bestuurders hun organisatie en macht hebben gebruikt voor zelfbehoud. Ze wisselen van baan alsof het niets is. Daar waar de grootste winst te behalen valt, zien we ze weer opduiken. De producerende sector heeft hier geen boodschap aan. Die sector heeft te kampen met de gevolgen van het handelen van veel bestuurders zonder visie (enige goede nagelaten). Daarom is het terecht dat het Nederlandse Parlement hier een streep door heeft gehaald. Oude bestuursstructuren zullen verdwijnen. Het gevolg hiervan zal zijn dat de bestuurders die overblijven (bijv. brancheorganisaties) zich op hun kerntaken zullen gaan richten om leden te binden. Dit zal een positief effect geven. Bovendien zullen bedrijven zowel nationaal als internationaal meer zelf moeten organiseren. Hiermee worden die ondernemers meer betrokken bij dergelijke activiteiten. Dit zijn zomaar twee gevolgen voor 2012 die kansen bieden. Dit zijn kansen die aangegrepen moeten worden.
  Lijdzaam afwachten heeft geen enkele zin. De adem van buitenlandse producenten voelen we in ons nek. Beste vakgenoten 2012 biedt kansen. Maak hier gebruik van!

 • no-profile-image

  oostlander

  Welke knopen Agnes en Jan? het lijkt wel of al deze bestuurders zich ook een beetje laten bedienen door populisme en hardnekkige herhalingen; of zijn ze stiekem aan he broeden op een frisse,fraaie en originele ontknooping?

 • no-profile-image

  Gerald Green Support

  De eerste knoop die nu volgens mij moet worden doorgehakt is de knoop van de 2 directeuren van de Floriade die in 2011 samen met 700.000 euro naar huis zijn gegaan. Daar hoor ik de zogenamde tuinbouwvoormannen niet over. En de "achterban"ook niet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.