Home

Nieuws 3 reacties

'Soms te slordig gewerkt'

De Nederlandse tuinbouw is kritisch op de eigen werkwijze.

De Nederlandse tuinbouw is kritisch op de eigen werkwijze en het daaruit volgend risico op besmettingen zoals met de Ehec-bacterie.

Bijna een derde van de stemmers op de poll (‘Tuinders kunnen zelf ook iets doen om risico’s op bacteriële besmettingen te voorkomen’) van gfactueel.nl vindt dat in de tuinbouw nog hier en daar slordig wordt gewerkt.

Natuurlijk zijn het altijd de anderen die het zo nauw niet nemen. De ondernemer die met vermelding van naam en toenaam wil zeggen dat er bij hem op het bedrijf best wel eens een bacterie door zou kunnen glippen, die is waarschijnlijk een paar maanden (of jaar) geleden al met zijn bedrijf gestopt. Maar vermoed mag worden dat tussen de 31 procent die het eens was met de stelling ‘Tuinders kunnen zelf ook iets doen om risico’s op bacteriële besmettingen te voorkomen’ ook mensen zijn die uit eigen directe ervaring weten dat er inderdaad door sommigen slordig wordt gewerkt.

Een flinke meerderheid (69 procent van de 183 stemmers) koos voor de optie ‘Oneens, schoner dan de Nederlandse tuinbouw kan bijna niet’. Een begrijpelijke reactie. De Nederlandse tuinbouw voelt de gevolgen van een besmetting waar ze part noch deel aan had. Niet bepaald het moment om de hand in eigen boezem te steken. Eerder een goede gelegenheid om de rijen te sluiten en met extra enthousiasme en trots het politiek (én commercieel) correcte standpunt in te nemen dat Nederland wereldkampioen schoon telen en ketenbrede producthygiëne is. Een standpunt dat ook feitelijk niet zo heel ver bezijden de waarheid is. 

Bron: Groenten & Fruit Actueel - Auteur Ton van der Schheer

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kwekerij anema

  mischien moet hier of daar nog puntjes op de i maar ik ben wel een beetje bang voor de eco producenten die met dierlijke mest en verenmeel e.d. werken.

 • no-profile-image

  Ernst Jan Bos (Demand Agro Marketing)

  Beste Ton,

  Ik heb met enige verbazing je stukje zitten lezen. Ik heb het zelfs meerdere malen zitten lezen omdat ik niet snap waar je heen wilt met dit stukje.

  Als ik dit als buitenstaander zou lezen zou ik direct stoppen met het eten van verse groente. 1/3 van de invullers geeft aan dat er hier en daar nog slordig gewerkt wordt. Dat is toch een hele slechte zaak. Wekt dat vertrouwen? Bij mij zeker niet. Ik weet niet of een kropje sla dus nog wel veilig is om te eten. 1/3 deel, wie zijn dat? Is het mijn groente bij de groenteboer ok de komkommer in de supermarkt?
  Moet ik het lezen als "bangmakerij" of als vervelend effect van de poll zelf.

  Daarnaast geeft 2/3 deel aan dat Nederland het allerschoonste werkt. Dit is denk ik juist in deze tijd een belangrijk aspect. Ik zou zeggen als ze dat aan mij kunnen aangeven als consument zou ik erg blij zijn en meer vertrouwen krijgen.

  Kortom ik ben even kwijt wat je bedoeling is geweest van het geschreven stukje. Wat wil je bereiken hiermee in deze toch al moeilijke tijden voor de sector? Misschien even een nadere verklaring!!

 • no-profile-image

  Ton van der Scheer

  @Ernst Jan: Mijn bedoeling is duiding te geven aan de resultaten van de poll. Niet om iemand bang te maken en ook niet om 'vertrouwen te wekken' of dingen te 'bereiken'. Ik constateer en ik premitteer me tegelijk een persoonlijk-journalistieke interpretatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.