Home

Nieuws 7 reacties

Westland te traag met uitkopen telers

De gemeente Westland stelt zich passief op bij het uitkopen van grondeigenaren voor de woningbouwlocatie Westlandse Zoom. Dat schrijft de fractie van GemeenteBelang Westland in vragen aan Burgemeester en Wethouders van het Westland.

De gemeente heeft het eerste recht van koop op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Maar de gemeente Westland hanteert volgens GemeenteBelang ‘een opmerkelijke strategie om niet tot zaken te komen’ met de grondeigenaren in het gebied. Alle communicatie vindt plaats via externe makelaars.

Om het proces vlotter te laten verlopen wil GemeenteBelang een aantal zaken in de openheid krijgen. Onduidelijk is of de grondeigenaren die geen lid zijn van de Belangenvereniging Westlandse Zoom een andere behandeling krijgen van de gemeente. Ook wil GemeenteBelang helderheid over de taakverdeling tussen de gemeente en het Ontwikkelingsbedrijf Westlandse Zoom.

Ombudsman
Al in 2009 hield de Nationale Ombudsman zich bezig met de manier waarop de gemeente de WVG in dit gebied toepast. In juli van dat jaar moest er voor grondeigenaren al duidelijkheid komen over aankoop óf de opheffing van het voorkeursrecht. Ook hierover heeft de gemeenteraad echter geen bericht meer ontvangen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tuinder, Westlandse Zoom

  Jeetje zeg, de WVG ligt al 8 jaar op dit gebied.In die tijd is er nooit anders gewerkt als via een externe makelaar ( S&G = tegenstrijdige belangen??)voor de verwerving van tuinders en eigen WZ faseboefjes voor particulieren. . Nu bijna iedereen is "afgeslacht" is Gemeentebelang wakker geworden.
  Van de 30 -40 tuinders die nu na al die jaren zijn aangekocht stopt bijna iedereen met tuinen. En dat is echt niet vanwege de fooi die ze hebben gekregen maar omdat het plezier is verdwenen!!
  Enne,, wat zijn zoal de kosten geweest van het hele projectbureau en personeel aan de Haagweg? Vorig jaar is uiteindelijk een gedeelte van de WZ top verdwenen, en dat was niet vanwege de behaalde resultaten!
  De westlandse politiek moest zich schamen voor de minimale aandacht die er die 8 jaar is geweest voor de problemen van de eigenaren die met de "varkens" van de WZ te maken hebben gehad.

 • no-profile-image

  bart

  het mooiste van alles, is toch wel de schijnheilige kop van onze westlandse burgervader, en zijn hondje theo duyvestein, die met hun glad gestreke, schijnheilige koppen maar staan te verkondigen, hoe ze de tuinbouw hoog in het vaandel hebben staan. mooie verhalen, maar veder worden de tuinders in het wz gebied gewoon kapot gemaakt.
  de heren zijn alleen te vinden bij mooie nieuwe bedrijven, waar ze weer op de foto of t.v komen, met een ministertje van het c.d.a erbij, en dan maar zeggen kijk eens, wat in inovatieve mensen die tuinders.
  schijnheilige h....fters

 • no-profile-image

  Tuinder, Westlandse Zoom

  @ Bart, het ligt iets genuanceerder, vd Tak is er alleen voor de ceremonie ( zeg maar de koningin van het Westland), Theo Duyvestein is er direct bij betrokken en heeft zeker zaken vlotgetrokken.
  Het probleem is/was dat er een duur projectbureau is/was aangesteld die dat werk zouden moeten doen. Maar dat zijn alleen geldwolven die alleen maar aan zichzelf denken,, hoe langer dit verhaal gaat duren , hoe meer geld ik er aan verdien. Die hebben echt schijt aan tuinders. Hun taak was die tuinders zo goedkoop mogelijk er af proberen te schoppen ( lees =varkens)
  Theo heeft zeker zaken doorgedrukt die anders nu nog hadden gelegen.
  De gemeentelijke politiek heeft gewoon zitten slapen al die jaren!
  En natuurlijk heeft de economie tegen gezeten wat betreft de verkoop van huizen. Maar 4000 huizen van een miljoen euro en meer,,, komop zeg , de grootste boerenlul wist al lang dat het nooit zover zou komen. Westland had een geweldig voorbeeld aan Madestein, daar hadden ze moeten kijken hoe die markt zich zou ontwikkelen. En dan plannen maken,,, nu zijn ze maar wat blij dat ze melding kunnen maken op de WZ site dat er "weer" een huis in aanbouw is in de Duinen. Al de 4e kavel verkocht,, van de 23,, in 2 jaar tijd!! Zouden ze voor het restant ook steeds de vlag uitsteken?
  Advies aan de gemeente,, schop alle projectleiders de laan uit en ga het zelf doen! Goedkoper en sneller en meer tevreden inwoners!

 • no-profile-image

  ouwe tuinder

  uit het hart gegrepen bart

 • no-profile-image

  De waarheid

  Zo ging het 30 jaar geleden ook in Rusland. De overheid wordt eigenaar van de grond en je wordt gewoon je land afgeschopt, en werk je niet mee dan zal je het weten ook. Waarom zou je in zo'n land als Nederland nog bezit willen hebben. Eigendom bestaad niet meer. En die ambtenaren krijgen hun zin toch wel. Als ze zo'n idioot plan als ze de westlandse zoom in hun hoofd hebben, drukken ze dat gewoon door en verzinnen ze gewoon weer zo stomme regel om je bedrijf kappot te maken, om je je land af te krijgen, zodat hun je grond voor een schijt prijs kunnen krijgen, en anders krijg je gewoon iedere dag mileu contole en de heledag een helicopter boven je hoofd. Welkom in Nederland.

 • no-profile-image

  ruud, teler wz

  het probleem wordt echt niet opgelost door de zaken door de gemeente zelf te laten regelen.dat kost bovenal weer een paar gouden handdrukken extra (bovenop de eerdere)Het probleem is dater slechts een zeer zeer beperkte markt is voor deze hele dure huizen.Ook vòòr de crisis (wel een fijne zondebok)Dat kon een blind paard ook al zien toen men hieraan begon maar onze raadsleden- die van gemeentebelang met hun Ewald de Grote voorop- zagen dat "anders".De vraag is of dit alleen incapabiliteit was of dat er meer aan de hand is.Een strafrechtelijk onderzoek naar de integriteit van eenieder zou m.i. op zijn plaats zijn.Feit is dat sommige beloond zijn met een mooie carrièrestap.
  Het college met ook theo duyvestyn leunt zwaar op zijn macht om de financiële consequenties af te wentelen op de tuinders. Dat is makkelijker dan de kiezers uitleggen dat die meer ozb moeten gaan betalen omdat hun politici blinder dan een blind paard zijn
  .En de projectontwikkelaars die zo hard gelobbied hebben voor zo'n mooi winstgevend project?hun bonussen blijven fijn buiten schot.

 • no-profile-image

  Student, De Haagse Hogeschool

  Het project verloopt nu inderdaad in een dieptepunt. Zelf ben ik met een groep studenten bezig met dit project voor het afstuderen. We zijn nu ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe scenario's welke betrekking hebben op de nieuwe woningprogramma, planning, samenwerking tussen partijen en natuurlijk ook de verwerving van de gronden met betrekking tot de tuinders en particulieren. De visies en doelstellingen van de partijen hebben we al, en deze zijn met grote mate te ambitieus voor de economie van nu. Er moet naar iets veel simpelers gekeken worden, er moet meer naar de belangen van de toekomstige klanten en kwaliteiten van het gebied gekeken worden. Dit hebben zij dus verkeerd aangepakt.
  Natuurlijk zullen er bij de nieuwe scenario's grote financiële gevolgen zijn voor de partijen, maar waar we ook naar kijken zijn de problemen die nu voor de nog zittende tuinders en particulieren spelen. Want door de Wvg worden de bedrijfsontwikkelingen zwaar belemmerd.
  Wij willen dus de scenario's ontwikkelen ook uit oogpunt van de tuinders en particulieren, want dit moet toch echt anders!
  Als wij met een van jullie een interview zouden kunnen voeren (eventueel per mail) over hoe jullie tegen de Westlandse Zoom op zien en wat jullie vinden wat er moet gebeuren met de nog te verwerven gronden, welke eventuele ideëen?
  Nogmaals wij zijn een groep studenten bezig met afstuderen aan het project de Westlandse Zoom. Wij doen dit niet in opdracht van een bedrijf maar als simulatie. Wij hopen met een van jullie in contact te kunnen komen voor het beantwoorden van enkele van onze vragen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.