Doorgaan naar artikel

Marktupdate: prijsstijging aardbei en komkommer

Aardbeien noteerden op de veilingen deze week elke dag iets beter.

Het dal vorige week met € 0,60 tot € 0,80 werd daarmee verlaten. Bij komkommer is – ondanks de opwaartse beweging – het dal in de prijsvorming nog niet achter de rug. Vrijdag werd in Geldermalsen een aardbeienprijs opgeschreven van € 2,20 voor de Balanskwaliteit en € 2,40 voor Prestige. De glasteelt is afgelopen, maar Fruitmasters ervaart goede vraag naar glasaardbeien door een nasleep van vorstschade in de buitenteelt. Een handelaar wijst op de hogere bemiddelingsvolumes in Nederland, waardoor de daghandel krapper is.

Komkommer: verschil 2016

Voor komkommer kon de prijs iets weglopen uit de zone van rond de € 0,10. Bij veiling ZON werd vrijdag € 0,15 genoteerd, waarmee de prijs nog niet uit het dal is en blijft achter bij 2016 toen een dagprijs voor de klok van € 0,40 werd geregistreerd. In vergelijking met 2015 loopt de komkommerprijs wel gelijk op.

Asperge onder druk

Een ander zomerproduct is asperge. Deze week telden we vijf supermarktacties met asperges. Volgende week pakt marktleider Albert Heijn uit met een brede actie. Door de oplopende temperaturen is het aanbod groeiende en de prijs kon ook voor klasse 1 vrijdag niet meer het spoor omhoog volgen. Vrijdag was een prijsdaling zichtbaar. De veiling van ZON klokte vrijdag nog iets boven de € 3 voor de AA Extra wit. Een handelaar wijst er op dat er veel lagere kwaliteit staat. De middenprijs wordt zo dus ook naar beneden getrokken.

Stuntproduct: blauwe bes

Waar supermarkten deze week vooral mee stunten is het product blauwe bes. De importbes uit Spanje en Marokko is in 8 supermarkten een actieartikel. Albert geeft de tweede verpakking zelfs weg. Het duidt op een volle markt voor dit product, waarvan de teeltuitbreiding internationaal nog niet tot een marktbalans lijkt te leiden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin