Home

Nieuws 4 reacties

Zonnatura beschimpt bespoten aardbei

Zonnatura, een merk van het bedrijf Royal Wessanen, beweert in haar radiocommercial voor sap, dat niet-biologisch geteelde aardbeien het schaamrood op de kaken hebben, omdat deze bespoten zouden zijn. Hiermee wekt Zonnatura onterecht de indruk, dat niet-biologisch geteelde aardbeien slechter zouden zijn en wordt er geappelleerd aan angstgevoelens, stellen GroentenFruit Bureau en Productschap Tuinbouw.

Volgens de VWA is het beweren dat niet-biologisch geteelde aardbeien het schaamrood op de kaken hebben en daarmee minder gezond zouden zijn volledig onterecht. Voor het telen van aardbeien worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit geldt zowel voor de reguliere als in mindere mate ook voor de biologisch geteelde aardbeien.

Middelen

Gewasbeschermingsmiddelen worden alleen toegelaten na een strenge beoordelingprocedure waarbij de veiligheid uitgebreid wordt getest. Naast dit strikte toelatingsbeleid, zijn er wettelijke gebruiksvoorschriften en gelden wettelijke normen voor de resten van middelen die maximaal op de aardbeien mogen achterblijven.

Regels

Bij gebruik volgens deze regels is het risico van resten gewasbeschermingsmiddelen zo gering dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Producten die voldoen aan de wettelijke normen zijn voedselveilig. Bij het vaststellen van de normen is rekening gehouden met een langdurige en hoge consumptie van aardbeien.

GroentenFruit Bureau en Productschap Tuinbouw overwegen namens de sector een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

 

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Esther de Snoo 

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Stallen

  'GroentenFruit Bureau en Productschap Tuinbouw overwegen namens de sector een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie', besluit het bovenstaande artikel.
  Ik zou zeggen: vandaag nog op de post met die klacht. Het is onderhand van de gekke dat telers, onderzoek en voorlichting op alle manieren bezig zijn om een gezond, lekker product te maken, en dat Zonnatura -zonder zich waarschijnlijk ook maar een minuut te verdiepen in de materie-, ongestraft van alles de wereld in mag slingeren. Niet overwegen dus, maar meteen aanpakken die club.

  J. Stallen

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Er zouden naar mijn mening parameters moeten worden ontwikkeld om duurzaamheid te meten. Daaruit zal ongetwijfeld naar voor komen dat biologisch niet duurzaam is. Als biologisch wel duurzaam was dan was het gangbaar geweest. Doe je hier niets mee dan blijf je kwetsbaar voor wat iedere nitwit de wereld in slingert.

 • no-profile-image

  H van horen

  producktschap moet maar een schade vergoeding gaan eisen bij die firma .de aardbei prijs staat al genoeg onder druk.

 • no-profile-image

  ajj van der zwet

  Schandalig dat zonnatura zulke onzin mag en durft uit te kramen.
  Dit is en mag volgens mijn niet eens.
  Met alle middelen (strafrechtelijk) er tegen aan zou ik zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.