Home

Nieuws 1 reactie

'Veredeling op gezondheidsstoffen beperkt'

Rijk Zwaan ziet op de markt voor groenten maar beperkt ruimte voor de veredeling van zogenoemde functional foods.

Bij functional foods wordt gezocht naar toevoeging aan of de versterking van specifieke voedingstoffen in gewassen die de gezondheid van de consument bevorderen. Rijk Zwaan ziet meer in het stimuleren van de totale afzet van groenten, aldus een woordvoerder. Het bedrijf is voorstander van het bundelen van initiatieven voor een gezonder eetpatroon.

Liever vers
Uit onderzoek van het Amerikaanse landbouwministerie blijkt dat een meerderheid van de consumenten groenten zou willen kopen waarvan de gezondheidsbevorderende stoffen zijn vermeerderd. Meer dan 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat als deze producten op de markt zijn, zij ze in verse in plaats van verwerkte vorm zouden consumeren.

Ongerichte veredeling
Volgens Rijk Zwaan is wetenschappelijk nog relatief weinig bekend over de uitwerking van vitamines en anti-oxidanten. Bovendien is veredeling op een gezondheidsstof al snel ongericht, omdat niet duidelijk is of de aanpassing van een gehalte van een stof een andere stof kan aantasten.
Het bedrijf richt zich daarom meer op het stimuleren van een gezonder eetpatroon met meer ruimte voor een variatie. "Daarbij moet het denken in prijs bij de klant, worden vervangen door het denken in de voedingswaarde van een maaltijd."

Rabo ziet perspectief
Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van de Rabobank, ziet wel perspectieven voor functional foods. "Het zou een lucratieve nieuwe markt kunnen zijn voor telers."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arie van den Berg Flower Power

    Anti oxidanten en vitamines zijn belangrijke elementen in groenten,goed tegen kanker ,asma enz.. dit is wetenschappelijk bewezen.
    Dit ontkennen is voor mij hetzelfde als het ontkennen van de opwarming van de aarde.
    Het zou goed zijn als er op de verpakking van groente de inhoudstoffen worden vermeldt zodat de consument kan kiezen hoeveel vitamines en anti-oxidanten hij consumeert,

Of registreer je om te kunnen reageren.