Home

Nieuws

Veel agrariërs in financiële en psychische nood

Een kwart tot een derde van de boeren en tuinders zit financieel en psychisch in de problemen. Ze willen graag anders ondernemen, maar kunnen vaak niet de noodzakelijke investeringen doen om hun bedrijf en hun leven weer vlot te trekken.

Een vergelijkbaar deel van de boeren en tuinders heeft zorgen over de opvolging en voelt zich in de steek gelaten door de samenleving. Zo blijkt uit een onderzoek van NCRV’s Rondom 10 onder ruim 3.000 boeren en tuinders, in samenwerking met LTO Noord, ZLTO en LLTB.

'Werkende arme'
De financiële problemen zijn voor veel boeren en tuinders groot. Een kwart beschouwt zich als 'werkende arme'. Een derde kan niet rondkomen van alleen de inkomsten uit het agrarisch bedrijf. Ruim één op de vijf agrariërs heeft meer schulden dan ze zelf gezond vinden. Een zelfde aandeel heeft geen of weinig vertrouwen in een goede toekomst als agrarisch ondernemer.

De psychische nood is onder veel boeren en tuinders hoog. Bijna een kwart onderschrijft de stelling "Ik lijd zelf onder de zorgen om mijn bedrijf'. Ruim twee op de vijf agrariërs zegt bovendien collega’s te kennen die psychisch in de knoop zitten vanwege de zorgen om hun bedrijf.

Zaterdag 18 september 2010, was er een live-debat op Nederland 2 vanuit boerderij Zonnehoeve in Zeewolde over het verdriet van de boer. Bekijk hier de uitzending.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.