Home

Nieuws laatste update:8 sep 2010

Tomaat; evenwicht ventileren en energiesparen

Het kasetmaal van 19 °C lag flink lager door de koude buitentemperaturen. Daardoor zagen we wel overal de kop en trossen sterker worden. Deze week met +/- 1,5 kg/m2, was weer een heel gewoon weekje qua productie.

Het kasetmaal van 19 °C lag flink lager door de koude buitentemperaturen. Daardoor zagen we wel overal de kop en trossen sterker worden. Deze week met +/- 1,5 kg/m2, was weer een heel gewoon weekje qua productie. De buitentemperaturen zijn naar 10-11 °C  gezakt waardoor de maximumbuis van 50 °C net tekort kwam om de ingestelde ruimte temperatuur van 17,5-18 °C te halen.

Schermen
Bij sommige telers ging het scherm daarom een aantal uren dicht. Doe dit wel met een vochtkier en niet langer dan 4 uur, bijvoorbeeld van 04.00-08.00. Zolang er zetting plaats vindt verdient het de voorkeur om zoveel mogelijk te kiezen voor 'op kracht te telen'. Wanneer er geschermd wordt, dient de plant dus sterk generatief te staan.

Ventileren
Met de huidige koele temperaturen blijven 's ochtends de ramen dicht omdat de ingestelde ruimtetemperatuur niet zo makkelijk gehaald wordt. Hierdoor wordt het gauw benauwd binnen. Stel daarom weer een minimum raamstand in om de kas lek te maken. Doe dit ook aan de windzijde om het ventilatie voud te vergroten. We moeten weer ontvochtigen!

Deze week in de teelttips:
Weer toename van gele koppen
Gescheurde tomaten: Komende weken blijven de vruchten gevoelig voor scheuren.
Ervaringen bladsnijmes: Er zijn nu concrete arbeidscijfers bekend ten opzichte van normaal bladsnijden.
Belichte teelten: De eerste groep telers plant alweer rond 15 september.
Phytophtora: Na de hevige regenval van voorgaande weken duiken er steeds meer planten op met Phytophtora.

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Eric De Winter  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in september.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.