Home

Nieuws

Nieuwe auberginerassen dienen zich aan

Voor het eerst sinds jaren komen er een aantal nieuwe auberginerassen op de markt die de potentie hebben om de kwaliteit en/of de productie verder te verbeteren. Twee ervan zullen komende winter al grote schaal gezet worden.

De standaard auberginerassen Jaylo (Rijk Zwaan), Taurus en Scorpio (beide De Ruiter Seeds) hebben er een aantal concurrenten bij. Het meest opmerkelijke is dat Enza Zaden actief wordt op de Benelux-markt. De zaadfirma in Nederland rassen gescreend die voor Zuid-Frankrijk en Spanje worden ontwikkeld. Resultaat is een veelbelovend ras:  E831496.  Peter Zwinkels in Monster, die de screening voor Enza uitvoerde, gaat komend seizoen zijn hele bedrijf van 3,3 hectare volzetten met het nummer.

Kwaliteit en productie
Twee andere veelbelovende rassen komen van Rijk Zwaan. Adore (10-112 RZ) en Beyonce (10-115 RZ). In hun demo van 3500 vierkante meter bij Greenbrothers in Zevenbergen zijn de rassen dit jaar uitgebreid gevolgd. Greenbrothers gaat van Adore 3 hectare zetten omdat het fijnere ras goed past in de gewenste sortering en bijzonder hoge kwaliteit levert, wat voor de verre markten van ‘Purple Pride’ van groot belang is. Beyonce is een ras voor een grovere sortering en een hoge productie. Van dit ras komen waarschijnlijk een aantal afdelingen te staan, verwacht Peter van Schie van Rijk Zwaan.
Daarnaast komt De Ruiter Seeds (Monsanto) met  DRA 2146, dat een verbeterde Scorpio zou kunnen zijn.

Lees meer over de auberginerassen en onderstammen in het themanummer Komkommer & Aubergine van Groenten & Fruit Actueel dat morgen verschijnt.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.