Home

Nieuws 1 reactie

'Nieuwe PT-voorzitter moet langer blijven'

Bestuurders in het Productschap Tuinbouw willen dat een nieuwe voorzitter zich duidelijk schaart achter een langere zittingsperiode. Huidig voorzitter Tjibbe Joustra en zijn voorganger Dirk Duijzer zijn te kort gebleven.

Bert Bruggeman, vice-voorzitter van het bestuur van het PT, gaf gisteren aan dat in de zoektocht naar een nieuwe man of vrouw de nadruk sterk zal liggen op een persoon die voor een langere periode voorzitter wil zijn. Duijzer en Joustra zijn beiden te kort bij het schap gebleven, beiden maken net twee jaar vol. "Gezien de draagvlaktoets die er aan komt en het feit dat de politiek scherp naar ons kijkt, is het goed dat we een voorzitter krijgen die er voor een langere tijd zit." Bruggeman gaf echter ook aan dat de benoemingscommissie dat wel kan eisen, een langere zittingsperiode, maar dat natuurlijk nooit helemaal in de hand heeft.

Benoemingscommissie
In de bestuursvergadering gisteren is een benoemingsadviescommissie benoemd, bestaande uit de zes personen uit het dagelijks bestuur, aangevuld met de secretaris van het PT. De commissie gaat een profiel opstellen, waarin nog besloten moeten worden of het PT-voorzittersschap een parttime of een fulltime functie wordt. Ook wordt meteen een extern bureau ingeschakeld die op zoek gaat naar een nieuwe kandidaat voor de functie. Bestuurders van het PT werd ook gevraagd om mogelijke kandidaten bij de benoemingscommissie onder de aandacht te brengen.

In de bestuursvergadering van het Productschap Tuinbouw gisteren in Zoetermeer lichtte Tjibbe Joustra zijn vertrek toe. "Dat deze functie interessant is voor mij hoef ik denk ik niet uit te leggen. In het Nederlands staatsbestel is dit een belangrijke functie." Toch geeft Joustra aan heel goed te hebben nagedacht over zijn vertrek bij het PT. "Het was voor mij een ingewikkelde afweging. Het moment is nooit handig en ik besef dat ik relatief kort voorzitter van het PT zal zijn geweest."


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

 • no-profile-image

  naturalbulbs

  De heer Joustra heeft in de beginperiode van zijn functie gezegd, dat als blijkt dat bepaalde activiteiten door vakgenoten niet wenselijk worden geacht, deze dan niet behoeven te gebeuren.
  Hij heeft deze woorden niet hard gemaakt.
  Heeft hij de kans daarvoor wel gekregen? Kontakt met de praktijk, op bijeenkomsten het beleid uitleggen; dat zou goed zijn geweest.. Onvrede met een wettelijk kostbaar apparaat is de laatste jaren niet minder geworden.
  Door te sterk vertechniseerde productie- wijzen, ontstaan er steeds nieuwe ziekten en problemen waarbij fondsen, door het PT verworven, zoals vandaag weer € 150.000 voor vlekjes (acryciaan) op paprika's voor export monitoring heel snel worden aangewend. Voor lokale bestemmingen en biologische producten worden in verhouding minder bedragen gebruikt. het zou juist andersom moeten zijn. We willlen allen toch mileuvriendelijk ondernemen? Er zal wel een nieuwe voorzetter worden aangesteld. laat de salariering daarvoor gepast zijn. En dat de persoon visie heeft op de land en tuinbouw.

  Wil Braakman Schagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.