Home

Nieuws

Narijpen maakt rode cherrytomaten lekkerder

Bij een blind’proeftest op de open middag in van het Tomato Experience Centre van De Ruiter Seeds (Monsanto) in ’s-Gravenzande bleek dat de smaak van rood geoogste cherrytomaten die een week een week eerder waren geplukt, hoger gewaardeerd werden dan recent geplukte rode cherrytomaten.

De monsters die geproefd werden waren allen van het ras Favorita. De verschillen zaten in oogstweek (36, 37 of 38) en kleur bij oogsten (groen, oranje of rood). Voor elke oogstweek waren er twee kleurstadia, zodat er in totaal 6 verschillende monsters werden geproefd.  Voorafgaand aan de smaaktest was de brix bepaald. Er zat een vol punt tussen roodgeoogste en groengeoogste en daarna doorgekleurde tomaatjes. De waardering loopt op naarmate het tomaatje roder is geoogst en dus een hogere brix heeft.
Opmerkelijk is dat tomaatjes die in week 37 rood waren geoogst lekkerder werden gevonden dan die van week 38, terwijl de brix (suikergehalte) vrijwel gelijk is. Het lijkt er dus op dat enig narijpen van rode tomaten de smaak bevordert.
Na de oogst verandert de brix van cherrytomaten niet meer, terwijl de hoeveelheid zuren en de stevigheid afnemen en de rode kleur toeneemt. Bij de groen geoogste producten leidt dit narijpen niet tot een hogere waardering, maar bij de rood geoogste tomaten, die voldoende zoet zijn, dus ogenschijnlijk wel, aldus Hans Schepers van Monsanto, die de proef uitvoerde.
Dat cherrytomaatjes lekkerder zijn als ze rood worden geoogst is al veel langer bekend. Dat dit in de praktijk niet gebeurt heeft te maken met de geringere kwetsbaarheid van groen geoogste tomaatjes bij het machinaal verpakken.

Kijk hier voor een fotoserie van de open dag in het Tomato Experience Centre.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp



Of registreer je om te kunnen reageren.