Home

Nieuws

Minder industriële verwerking groenten en fruit

In 2009 is in Nederland 8% minder verse groenten en fruit verwerkt door fabrikanten in de verwerkende industrie, ten opzichte van 2008.

In 2009 is in Nederland volgens informatie van het Productschap Tuinbouw 608 miljoen kilo verse groenten en fruit verwerkt door fabrikanten in de verwerkende industrie. De verwerking van groenten (exclusief champignons) daalde met 3%. De verwerking van fruit nam af met 5%. Wel werd bijna een vijfde meer peulvruchten verwerkt (19 miljoen kilo) dan in 2008, maar dit komt vooral omdat in 2008 erg weinig peulvruchten waren verwerkt.

Verwerkte appels stabiel
Bij de wijze van verwerking was er een afname van 10% bij de groenteconserven, terwijl de diepgevroren groente een daling van 4% liet zien. De dalende lijn bij de verwerking tot tafelzuren, die in 2008 tijdelijk was gestopt, zet in 2009 weer door met een afname van 12%. De hoeveelheid verwerkte appels bleef stabiel. De verwerking van overig fruit nam af met 3%.

Meer bonen ingeblikt
Na een forse afname van de hoeveelheid verwerkte drooggeoogste peulvruchten in 2008, liet 2009 opnieuw een flinke toename zien. De verwerking is daarmee terug op het niveau van 2006 en 2007. Er werden duidelijk meer witte en bruine bonen ingeblikt dan in 2008.
De conservering van sperziebonen (+7%) zit de afgelopen twee jaar weer in de lift en is terug op het niveau van 2005. Er is in 2009 meer doperwt (+2%) en fijne peen (+10%) verwerkt dan in de vijf voorafgaande jaren. De conservering van rode kool (-7%) is gedaald ten opzichte van 2008, maar is nog wel duidelijk hoger dan in de jaren daarvoor.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.