Home

Nieuws 4 reacties

LNV in strijd tegen voedselverspilling

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers met innovatieve ideeën om voedselverspilling in Nederland te verminderen.

In Nederland wordt maar liefst 30 tot 50% van het voedsel dat voor menselijke consumptie geschikt is niet opgegeten, maar wordt weggegooid of gaat verloren tijdens opslag, transport, verwerking of vermarkting. Minister Verburg wil ondernemers met de zogenaamde SBIR-aanbesteding van Agentschap NL stimuleren om innovaties te ontwikkelen die deze voedselverspilling voorkomen of verminderen. Dit kan in het hele proces zijn, van de productie tot het beschikbaar stellen aan de consument.
Projectvoorstellen kunnen tot en met maandag 25 oktober 2010 worden ingediend bij Agentschap NL. Het totale budget voor deze SBIR Vermindering Voedselverspilling bedraagt 3,15 miljoen euro. Voor een haalbaarheidsonderzoek is maximaal 40.000 euro beschikbaar. In totaal is voor de haalbaarheidsonderzoeken 900.000 euro beschikbaar.

Aanbesteding
Een SBIR aanbesteding is een competitie. Deze bestaat uit drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de innovatie, en tot slot het op de markt brengen van een product, dienst of proces. Deze laatste fase betaalt de overheid niet. De ondernemer zorgt zelf voor de vermarkting van zijn product.
Om ondernemers nader te informeren organiseert Agentschap NL in samenwerking met het ministerie van LNV een informatiebijeenkomst in Utrecht. Deze vindt plaats op 7 oktober van 17.30 uur tot 20.20 uur.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan van der Blom

  Ik kan me die salade van de foto nog goed herinneren. Het was op de Canarische Eilanden waar ik samen met een goede vriend zat te eten. Niets van verspild, tot het laatste blaadje opgegeten. Een foto waard...

 • no-profile-image

  jan bandiet

  Wat te zeggen tijdens de sortering van producten, de keurnormen zijn in de jaren iedere keer aangescherpt zodat het product er spik en span uit moet zien, Dus een spikkeltje of puntje en het mag niet geleverd worden. Hoe wordt daar dan over gedacht? Dat is ook verspilling alleen komt dat alweer voor rekening van de teler!
  De mindere producten leveren kan maar brengen zowieso niets op omdat de goed kwaliteit vaak al onderbetaald wordt.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  @Jan Bandiet
  Dat noem ik dus ook een uiting van overproductie

 • no-profile-image

  jan bandiet

  @peter verschuren

  Ik vind het meer de macht van het winkelbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.