Home

Nieuws 1 reactie

'Klaas gaat illegaal' schept verkeerd beeld'

LTO Noord Glaskracht distantieert zich van het beeld dat het tv-programma ‘Klaas gaat Illegaal’ heeft neergezet over de (glas)tuinbouw.

“De zaken die aan het licht kwamen, zijn betreurenswaardige incidenten”, zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht die het programma veel te eenzijdig vond. De uitzending werd gisteren uitgezonden bij de EO. Presentator Klaas van Kruistum ging undercover als illegale Roemeen en probeerde aan werk te komen. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een bedrijf dat paprika’s sorteert en verpakt. In de uitzending kwamen de woonomstandigheden, ‘boetesystemen’ van uitzendbureaus en de lange dagen dat Oost-Europese werknemers zouden moeten werken, aan bod.

Associatie misplaatst

Van Ruiten: “De suggestie werd gewekt dat alle uitzendbureaus zo werken terwijl het in werkelijkheid wellicht hooguit één procent is die dat zo doet.” Ook vond hij de associatie met de glastuinbouw misplaatst. De voorzitter geeft aan dat illegale arbeid en onderbetaling de laatste jaren in de tuinbouw sterk is teruggelopen en dat de sector samen met de overheid grote stappen heeft gezet in certificering van uitzendbureaus, regels voor huisvesting en beloning.

Goede projecten blijven belichten
De belangenbehartiger heeft voorafgaand aan de uitzending contact gelegd met de programmamaker om te praten over de inhoud van de uitzending, maar daar wilde de programmamaker niets van weten. De belangenbehartiger heeft er voor gekozen om niet zelf actief te gaan verkondigen dat het geschetste beeld niet klopt. “De ervaring leert dat dit niet werkt. Het werkt beter om consequent goede voorbeelden en projecten te blijven belichten", aldus Van Ruiten. Hij kan niet aangeven hoeveel schade zo'n programma de sector berokkend.  


Bekijk de uitzending 'Klaas gaat illegaal' via uitzending gemist.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Burger

    Als men stelt dat een uitzending als dit de sector schade berokkend, vraag ik me af hoe LTO Noord Glaskracht medeburgers inschat. Vooralsnog heb ik 1 bedrijf gezien en niet een hele sector. Neemt niet weg dat ik volgens Hollandse logica moet vaststellen dat waar er één rotte appel in een boom hangt, deze andere gezonde appels kan besmetten. Egoïsme en hebzucht komen in alle lagen van de bevolking voor, dus waarom niet bij leden van LTO? Ik zou het als branche-organisatie zijnde juist toejuichen wanneer dergelijke misstanden aan het licht komen, dan valt er namelijk wat aan te doen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.