Home

Nieuws

Greenport verlegt grenzen

Greenport Holland International (GHI) heeft zestien landen aangewezen als kansrijk voor het exporteren van het tuinbouwclusterconcept. Dat liet Harm Maters, voorzitter van de kerngroep GHI, gisteren weten op het Westland Event in De Lier.

Greenport Holland International is een onafhankelijk initiatief vanuit Greenport Nederland. GHI is nu nog een netwerkorganisatie in oprichting. Maar er is al het nodige voorwerk gedaan om snel in goed georganiseerde samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen aan internationale tuinbouwprojecten te beginnen.

In West-Europa ziet GHI groeikansen in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië. In Oost-Europa ligt terrein braak in Polen, Roemenië en de Oekraïne. In het Midden-Oosten zijn Turkije, Egypte en Saoedie-Arabië kansrijk. In Azië staan China, Vietnam, Zuid-Korea en Kazachstan rood omcirkeld. En in Amerika is extra aandacht voor Mexico en Chili.

Nederlandse regie
Maters: “GHI kan met name een belangrijke rol spelen in het vinden van openingen en het initiëren van internationale samenwerking, het betrekken van lokale partners en het ontwikkelen van een concept.” Uit een vooronderzoek door Berenschot blijkt dat de Nederlandse tuinbouw wel sterk is in de afzonderlijke delen van de tuinbouwketen, maar minder goed is in het leveren van het volledige gecoördineerde pakket om een compleet tuinbouwcluster onder Nederlandse regie op te bouwen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.