Home

Nieuws

FNV wil actie van LTO tegen misbruik mensen

FNV Bondgenoten wil dat LTO agrarische bedrijven hard aanpakt die misbruik maken van de kwetsbare positie van Midden- en Oost-Europese werknemers.

In een brief aan LTO schrijft FNV Bondgenoten ook dat de belangenorganisatie onder meer een keurmerk Maatschappelijk Verantwoord Oogsten voor eerlijke agrarische bedrijven kan ontwikkelen. Bestuurder Wim Baltussen van FNV Bondgenoten: “Wij willen dat de LTO openlijk afstand neemt van bedrijven waar wantoestanden schering en inslag zijn. Midden- en Oost-Europese mensen worden uitgebuit en gebruikt als ‘werkvee’. Een aantal agrarische bedrijven bezorgt de hele sector een slecht imago door slecht om te gaan met mensen.”

Fatsoenlijke beloning
Volgens FNV Bondgenoten is er in de agrarische sector regelmatig sprake van vermeende wantoestanden met betrekking tot de beloning en behandeling van MOE-landers. Zij vindt dat werknemers fatsoenlijk behandeld moeten worden, tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur moeten krijgen. Flexwerk moet beperkt worden tot ‘ziek en piek’ en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.