Home

Nieuws

'Export naar Rusland herstelt in 2011'

De export van groente en fruit naar Rusland zal komend seizoen herstellen.

Dat valt volgens de Europese handelskoepel Freshfel op te maken uit het congres Tasty Europe, dat de Europese Commissie vorige week organiseerde bij de voedingsbeurs World Food Moscow in Moskou. De laatste maanden nam het groeicijfer af door een verslechterde roebelkoers en handelsverstorende maatregelen van Russische zijde, maar Rusland blijft de belangrijkste Europese afzetmarkt.

Harmonisatie residu-eisen
Zo bestaat 55 procent van de totale agarische export naar Rusland uit groente en fruit. In waarde uitgedrukt is het belang kleiner, omdat het aandeel van Rusland hierbij 33 procent bedraagt. Freshfel stelde blij te zijn met de harmonisatie van de residu-eisen door Rusland. Volgens Freshfel is de aanpassing van Rusland door een vrijhandelsakkoord nu ook van toepassing op Wit-Rusland en Kazachstan.

Export-drempels
Freshfel waarschuwt wel voor drempels voor exporteurs, zoals het onduidelijke vergunningenbeleid in Rusland en de beperking van het aantal laboratoria dat tests mag doen voor exporteurs. Nederland heeft verder problemen met Rusland over erkenning van fytosanitaire certificaten door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB).

Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.