Home

Nieuws

Buitenland vindt meer schadelijke organismen

Nederland kreeg in 2009 in totaal 103 notificaties van andere landen over vondsten van schadelijke organismen in gecertificeerde partijen groenten en fruit. Dat is een toename van 20% in vergelijking met 2008.

Vooral landen buiten de EU, en met name Rusland, melden meer vondsten van schadelijke organismen aan. Het aantal notificaties van schadelijke organismen in partijen binnen de EU daalde van 32 naar 20.

De melding van schadelijke organismen buiten de EU hadden vooral betrekking op Pepino mosaic virus in tomaat. In al deze gevallen ging het echter om tomaten, waarop geen quarantainestatus van toepassing is. Door strengere ingangscontroles in onder andere Israël werden meer schadelijke organismen aangetroffen in zaaizaad.

Trips
De Nederlandse keuringsdiensten keurden in 2009 in totaal 1.453 exportpartijen af in verband met schadelijke organismen. In 2008 werden nog 2.468 partijen afgekeurd. Daarbij viel op dat 79% van de afgekeurde partijen voor de Russische markt bestemd was en dat het daarbij vooral ging om trips. Rusland maakte in juni bekend Nederlandse certificaten van de keuringsdienst KCB niet meer te erkennen door de vondsten van organismen in gecertificeerde partijen. Ook blijkt uit de gegevens dat minder partijen worden afgekeurd door administratieve fouten.


Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.