Home

Nieuws

Aanvoer aardbei loopt achter

Over het eerste half jaar van 2010 loopt de uitvoer van aardbei 6% achter op 2009 en ruim 10% op 2008, zo blijkt uit een nieuwsbrief van het PT.

Door weersomstandigheden kwam de aanvoer, en dus ook de uitvoer, van aardbeien dit jaar later op gang dan in de twee voorgaande jaren. Ondanks een lagere uitvoer nam Duitsland duidelijk meer Nederlandse aardbeien af dan in de voorgaande jaren. De uitvoer naar België (-3%) daalde wel licht. Voor het tweede jaar op rij importeert het Verenigd Koninkrijk fors minder Nederlandse aardbeien (-48%), waarschijnlijk meer belangstelling voor en een grotere aanvoer van product van eigen bodem. Zweden heeft in de eerste zes maanden van 2010 al meer Nederlandse aardbeien geïmporteerd dan normaal in een jaar. In 2009 nam de Zweedse import uit Polen fors toe, terwijl die uit Italië sterk daalde.

Minder Spaanse druk
Volgens veilingresultaten van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) over het tweede kwartaal is er sprake van meer aanvoer van aardbeien en een hogere middenprijs dan in 2009. Door slechte weersomstandigheden in Spanje werd de prijs minder gedrukt door goedkope Spaanse aardbeien,al legde een hogere veilingaanvoer wel weer wat meer druk op de prijzen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.