Home

Nieuws

Undercoverdocumentaire illegale plukkers

EO-presentator Klaas Kruistum heeft een undercoverdocumentaire gemaakt over illegale arbeid in de tuinbouw. Het programma 'Klaas gaat illegaal' wordt in september uitgezonden op Nederland 3.

Kruistum verkleedde zich als Roemeense werkzoekende zonder werkvergunning. Samen met een ervaren Poolse plukker zocht hij contact met illegale uitzendbureaus en sprak hij met legale Poolse, maar ook illegale Roemeense en Bulgaarse werkzoekenden. Aanleiding voor de documentaire is volgens Kruistum de zaak van de aspergekweeksters uit Someren. "We wilden weten hoe we in Nederland nu omgaan met buitenlandse werknemers. Is de zaak van Someren een incident of is er meer aan de hand?"

Aan het werk op paprikasorteerbedrijf
Kruistum vermoedde dat het probleem zich breder voordoet, ook na het champignoninterventieteam van de Arbeidsinspectie eerder deze zomer. Uiteindelijk kwam hij aan het werk op een paprikasorteerbedrijf, stelde Kruistum maandag in het televisieprogramma Onair. Welk bedrijf is niet bekend. Kruistum zocht contact met illegale tussenpersonen op een benzinestation in Den Haag.

Er is meer aan de hand
Kruistum denkt dat de documentaire aantoont dat misbruik van illegale arbeiders meer voorkomt dan nu bekend is geworden. "Er is meer aan de hand dan Someren, dat zal wel duidelijk worden." Hij verbaast zich er in de documentaire over dat Poolse werknemers accepteren dat ze met zes man 2400 euro per maand betalen voor de huur van twee portocabins. Aan de andere kant begrijpt hij het wel. "Als ze dit niet accepteren hebben ze niets. In Polen hebben ze vaak niets."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.