Home

Nieuws

'Steun plantenveredeling niet afbouwen'

Nederland dreigt concurrentiekracht te verliezen als de overheidssteun aan plantengenetisch onderzoek wordt afgebouwd.

Daarom is het belangrijk dat de overheid fundamenteel onderzoek via het Technologisch Topinstituut Groene Genetica blijft ondersteunen.

Deze uitspraak doet Maarten Kool, plaatsvervangend directeur Agroketen en Visserij van het ministerie van LNV in het blad Kennisonline. "Het is nu niet aan de orde dat bedrijven zouden vertrekken uit Nederland, maar dat is niet uitgesloten", stelt Kool.

Prioriteit

LNV wil de bijdrage aan fundamenteel onderzoek zoveel mogelijk overeind houden in bezuinigingsoperaties. "Ik kan alleen zeggen dat onze prioriteit bij de plantenveredeling ligt." Die sterke positie van veredelaars in Nederland versterkt ook de tuinbouwbedrijven in Nederland.

Publieke financiering blijft nodig, ondanks het feit dat veredelingsbedrijven zelf een kwart van hun omzet in ontwikkeling steken. Volgens Kool is fundamenteel onderzoek voor deze bedrijven te riskant en blijft overheidsondersteuning daarvoor nodig.

Volgens Kool heeft Nederland een unieke positie in de wereld, waar de vraag naar voedsel stijgt. Nederland kan een rol spelen in het streven naar een twee keer zo hoge wereldproductie.


Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.