Home

Nieuws

Sterk aangelegde tros laat het toch afweten

Telkens komt er een relatief sterke tros uit de kop, maar als deze verder ontwikkelt, valt de kracht toch tegen. De gewassen hebben keihard licht nodig, maar dat is volgens de voorspellingen in aantocht.


Het gaat ook kouder worden dus de gevaren voor bladranden, gele koppen en het terugkomen van Pepino blijven op de loer liggen.

Koude binnenluchten
De luchtingsinstellingen voor met name de nanacht en ochtend, zullen opwaarts bijgesteld moeten worden. Dat kan overigens ook met een hogere p-band van de windzijde. De kop moet wel blijven verdampen, dus probeer geen kou binnen te luchten.

Het weer bepaalt de snelheid
Afgelopen week, met  9000 joules zaten we 1000 joules onder het 10-jaarsgemiddelde. Het etmaal lag rond de 21° C, wat eigenlijk weer te hoog was in relatie tot de hoeveelheid licht. De producties van rond de 2 kg/m² waren hoger dan voorgaande 2 weken. De uitgroei van vruchten is nu nog erg snel, maar dat wordt na half september steeds trager.

De eerste bedrijven zijn gekopt.
De meeste telers koppen komende week en de week erna, gemiddeld nog steeds vroeger dan vorig jaar. Diegenen die nu koppen, moeten wel uitkijken voor te grove tomaten wanneer er te ver wordt teruggesnoeid. Liever een tomaatje meer dan minder.

Foto: Blaadje uit de kop: nu standaard tot het koppen.

Deze week o.a. in de teelttips:
Watergift:
Gele stengels voorkomen en betere ec-controle.
Hoeveelheid blad per m2:  35 bladeren optimaal?
Crazy Roots: Dit jaar een toename gesignaleerd.
Tuta Absoluta: Deze is flink in opmars in de Benelux. Tot nu toe is er nog geen echte schade, maar het beestje is al wel in teelten gesignaleerd.

Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Eric De Winter  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in september
Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.