Home

Nieuws

Schimmel kan afweer plant uitschakelen

Het lukt schimmels en bacteriën volgens Wageningse onderzoekers vrij eenvoudig om planten, ondanks hun afweersystemen, te infecteren.

Onderzoekers van Wageningen UR hebben met Japanse collega’s ontdekt hoe een schimmel een eiwit afscheidde dat rondslingerende bouwstenen van de eigen schimmelwand onherkenbaar maakte voor het afweersysteem van de plant. Zo'n plant heeft de aanval dan niet in de gaten.


Schimmel maakt zich onzichtbaar

Een voorbeeld is de schimmel Cladosporium fulvum, die bij de tomaat bladvlekkenziekte veroorzaakt. Wanneer deze schimmel een tomatenplant begint te infecteren, herkent de plant de schimmel snel aan stukjes chitine die afkomstig zijn van de celwand van de schimmel, en het afweersysteem treedt in werking.
Cladosporium fulvum, en vrijwel alle andere schimmels, hebben echter een geheim wapen achter de hand, en scheiden bij een aanval het eiwit Ecp6 af, dat zich aan de stukjes chitine hecht die zich rond de schimmel bevinden. Hierdoor worden de chitinedeeltjes onzichtbaar voor de tomatenplant. Het afweersysteem van de plant ontvangt niet meer het signaal om in actie te komen, en de plant raakt geïnfecteerd. Bij mensen en dieren werkt dit waarsschijnlijk op dezelfde wijze.

Deze kennis is van belang om nieuwe manieren te ontwikkelen  om schimmelziekten te bestrijden.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser


Of registreer je om te kunnen reageren.