Home

Nieuws

Rabo: regeling voor liquiditeit blijft nodig

De garantieregeling voor liquiditeit wordt ook dit jaar ingezet bij oogstfinanciering voor groentetelers, verwacht de Rabobank.

Sinds maart is geen aanvraag meer ingediend voor de staatsregeling, meldt Dienst Regelingen (DR). De banken beginnen in september de financieringsgesprekken met bedrijven. De financiering voor het komende jaar komt daarin ter sprake. Volgens directeur Food en Agri Dirk Duijzer van de Rabobank zal de garantieregeling voor liquiditeit nodig blijven. ”We verwachten dat groentebedrijven her en der nog wel voor de regeling in aanmerking komen.”

Ook uit de fruitteelt en sierteelt zijn geen aanvragen voor extra garanties aangevraagd. Het is een signaal dat de resultaten verbeteren, denkt Duijzer.

Herstel van afzet

Tot maart is aan 49 glasgroentebedrijven ruim 14 miljoen euro aan garanties verstrekt. Aan bloemenkwekers is 2,6 miljoen euro toegekend.

Ook bij de Rabobank zelf heeft het herstel van de afzet in de glastuinbouw geleid tot een verbetering van de resultaten, laat Duijzer doorschemeren. ”Er zijn behoorlijke voorzieningen getroffen voor honderden miljoenen euro’s. Als de vooruitzichten dan beter worden, vallen delen vrij.”

Ook ABN Amro denkt dat dit najaar een beperkt aantal telers nog een garantieregeling nodig heeft om te overleven.


Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.