Home

Nieuws 14 reacties

Nederlands product scoort in buitenland

Na positieve geluiden bij de banken, komen ook de diverse afzetpartijen met een voorzichtig optimistische evaluatie van het glastuinbouwseizoen.

Opluchting overheerst, omdat het negatieve scenario van 2009 lijkt afgewend. “We doen het beter dan vorig jaar, maar dat betekent niet dat we allemaal weer zwarte cijfers schrijven”, aldus Ron de Greeff, directeur van Langfruit en vice-voorzitter van Frugi Venta.

In de meeste opzichten worden betere resultaten geboekt dan in 2009. Het gemiddelde prijspeil is beter, de markt voor Nederlands product in het buitenland lijkt aan te trekken, na productiepieken leeft de prijs in de meeste gevallen weer op en vraag en aanbod lijken redelijk met elkaar in evenwicht.

Buitenlandse markt
Dat zijn in een notendop de conclusies uit een evaluatie van de diverse afzetpartijen. De Greeff heeft de indruk dat het Nederlandse product wat beter presteerde op de buitenlandse markt, bovendien was het prijspeil beter.

“Normaal komen er bij een hoger prijspeil alternatieven in beeld, maar die waren er niet of onvoldoende. Dat betekent dat er redelijk goede prijzen werden betaald en er een groot volume kon worden afgezet.”

Dat beeld wordt bevestigd door de exportcijfers van het PT. Daaruit blijkt dat in de belangrijkste productgroepen tomaat, komkommer en paprika meer kilo's zijn uitgevoerd dan de afgelopen jaren.

Lees het volledige verhaal met reacties van diverse handelspartijen en productspecifieke informatie in Groenten & Fruit, editie 33 (verschijnt dinsdag 17 augustus).

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  En hebben we nog wat geleerd of gaan we gewoon op dezelfde manier verder met niks verdienen tot de volgende crises met weer minder dan niks?

 • no-profile-image

  Kwekerij Salix

  paprika's goedkoop, maar duur verkocht

 • no-profile-image

  Bram AAB

  Gelukkig weer eens een positief geluid en nu maar de kwaliteit en versheid optimaal houden

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  Het is goed dat de export van de tomaten aantrekt. Zelfs meer dan in 2008. De prijzen zijn ook wat beter als verleden jaar, maar waarom zijn deze dan niet beduidend beter dan in 2008? Wat moet volgens de handelspartijen nog meer gebeuren, zodat we eindelijk eens een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen voor ons gezin?

 • no-profile-image

  collega teler

  @handrie teler .. Als ik jou was zou ik of mijn uitgave patroon aanpassen ( je hebt wel een heel erg groot gezin??) of ophouden met telen want dan ben je er gewoon niet geschikt voor. Bij een opbrengst van € 50,- per m2 nog geen fatsoenlijke boterham kunnen verdienen, dan maak je wel erg veel kosten. Wij denken dit jaar ruim een 10 euris de m2 over te houden !

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  En is dat een reken jezelf rijk 10 euro of heb je dan ook de kosten voor eigen arbeid, vergoeding risico en rente eigen vermogen meegenomen?

 • no-profile-image

  Bertus

  Collega teler, u bent dan ook een topper. Dat weet ongetwijfeld iedereen.

  Het is alleen niet top om over iemand anders zijn bestaansrecht te oordelen. Al helemaal niet anoniem.

 • no-profile-image

  Piet

  Het gezicht van Hans van Luik hoort niet thuis op deze foto: VDN doet het dit jaar weer erg slecht in de komkommers, vergeleken met andere nederlandse partijen.
  Heeft VDN nog wel bestaansrecht in de komkommerhandel?

 • no-profile-image

  Herjan Bak

  reactie op Piet: Ik vind dit een schandalige reactie. Zwaar onder de gordel. Waar haal je het vandaan. Ik lever al jaren mijn komkommers aan Versdirect en tot volledige tevredenheid. Ik heb een goed beeld van bijna alle uitbetaalprijzen en je opmerking is echt onzin. Wat is eigenlijk je doel met dit soort reacties?

 • no-profile-image

  VERHOEVEN breeakker

  Beste Piet, wie is Piet,
  ik weet ook niet waar je dit verhaal op baseerd.
  want het is klinkklare onzin
  wat betreft de komkommers is Versdirekt
  al jaren een van de betere partijen wat betreft uitbetaalprijs.
  en ook dit jaar is VDN met de uitbetaalprijs bovenin te vinden.
  Dus je kunt je inderdaad afvragen welk doel heb je hiermee voor ogen?
  Of heb je de laatste jaren onder een steen geleefd?
  De groeten van een tevreden lid van VDN

 • no-profile-image

  Piet

  Nou nou heren, tegen het zere been?

  Laat je eigen niet voor de gek houden, ga eens met iemand van Greenery of haluco praten, zeker weten dat je het beter gaat doen. Schrijfgroepen liegen er niet om!

 • no-profile-image

  Sjaak Verhoeven

  Zeg P iet,
  als je het allemaal zo goed weet,
  en je valt iemand persoonlijk aan.
  Is het dan wel zo netjes om alleen met Piet te eindigen?
  de groenten.

 • no-profile-image

  arie

  Heren, wat een gezeik over wie de hoogste uitbetaalprijs heeft.
  Wat interreseert mij dat nou !!
  Waar het om gaat is dat wij allemaal een goede uitbetaalprijs ontvangen waardoor we zwarte cijfers kunnen schrijven en weer kunnen investeren in de toekomst.

 • no-profile-image

  Westlander

  Psies arie ,

  Iedere cent meer als je buurman ,kost je een dub

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.