Home

Nieuws

Minder werkvergunningen Roemen en Bulgaren

Het aantal Bulgaren en Roemenen dat een werkvergunning heeft gekregen, is in de eerste zes maanden van dit jaar met een kwart afgenomen. Ondertussen zijn Poolse werknemers juist gewild. Dat meldt Flexmarkt.

In de eerste helft van dit jaar kregen 1883 Roemenen een werkvergunning. In de eerste helft van 2009 waren dat er nog 2412. Het aantal Bulgaren dat in dezelfde periode een werkvergunning kreeg, liep ook terug namelijk van 624 in 2009 tot 553 dit jaar. Dit blijkt uit cijfers die UWV Werkbedrijf. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zag het aantal Polen in Nederland sinds het voorjaar toenemen.

Roemenen en Bulgaren worden vooral ingezet voor tijdelijk werk in de land- en tuinbouw. Het aantal afgegeven werkvergunningen daalde omdat werkgevers makkelijker zelf ander personeel vonden, aldus UWV. Dat kwam onder meer doordat zij gebruik konden maken van een nieuwe onlinedatabank met sollicitanten uit de EU voor seizoenswerk in de agrarische sector.

De Volkskrant signaleerde in een artikel vorige week een stijging van het aantal Poolse werknemers. Sommige uitzendbureaus zagen zelfs een groei van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Remco Icke van belangenvereniging ABU noemt de vroeg-cyclische bedrijven als groeisector: chipsmakers, vleesproducenten en distributiecentra. Deze sectoren werden het eerst geraakt door de crisis, maar richten zich nu als eerste ook weer op.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.