Home

Nieuws 3 reacties

Gezond weegt zwaarder dan gentech

Consumenten staan positiever tegenover genetisch gemodificeerde groente en fruit als die producten extra goed zijn voor de gezondheid. Ze staan er vooral positiever tegenover als de genetische aanpassing kan leiden tot vermindering van hun eigen bestaande gezondheidsproblemen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR dat binnenkort gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference. Als consumenten kunnen kiezen tussen extra gezonde voeding van planten die genetisch gemodificeerd zijn of van planten die via kruisingen ontwikkeld zijn, kiezen ze wel duidelijk voor dat laatste. Toch denkt het Nederlandse publiek genuanceerd over genetisch gemodificeerde planten. Niet alle genetisch gemodificeerde planten worden even negatief ontvangen. Het Wageningse team onderzocht of groente en fruit dat dankzij genetische modificatie minder ziekteverschijnselen zou veroorzaken, positief ontvangen zou worden door consumenten.

Met en zonder allergie
Voor het onderzoek werd de mening gevraagd van twee groepen mensen: mensen mét en mensen zónder appelallergie, een allergie die in Europa veel voorkomt. Beide groepen werd gevraagd naar hun mening over verschillende types van in de toekomst te ontwikkelen appelrassen, zoals rassen met verhoogde milieuvriendelijkheid, wel of niet genetisch gemodificeerd, wel- of niet met extra gezonde inhoudsstoffen, en appels die met genen van de appel zelf hypoallergeen zijn gemaakt.
Als het gaat om extra milieuvriendelijke appels, hebben beide groepen consumenten met en zonder appelallergie dezelfde mening. Ze zijn dan gematigd positief over gentech-appels, maar geven de voorkeur aan appelrassen die via kruisingen ontwikkeld zijn.

Gentech toch aantrekkelijk
Voor appels met minder allergenen was dat anders. Vooral consumenten die zélf last hebben van appelallergie zijn positief over appels die minder allergische reacties veroorzaken. Ze hebben een voorkeur voor appels die door kruisingen zijn ontwikkeld, maar hypoallergene appels die via gentech ontwikkeld zijn, vinden zij ook aantrekkelijk. Gentech-appels die voorzien zijn van extra appelgenen scoren daarbij iets positiever dan gentech-appels waarbij extra genen van andere plantensoorten zijn ingebouwd.

Bron: Wageningen UR - Auteur: Stan Verstegen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik zou zeggen lees m'n weblog macht en genetisch geknutsel en de reacties daarop nog maar eens. Ik zag recent een docu op de Belgische tv. Hierin werd uit de doeken gedaan dat dezelfde taktieken worden toegepast die ook werden toegepast door de sigarettenindustrie. Het gezag van tegenstanders ondermijnen en wetenschappers "omkopen" met onderzoeken met als doel niemand bijt de hand die hem voedt. Ook nu nog zijn er mensen die menen dat het wel losloopt met de schadelijkheid van sigaretten. Totdat ze longkanker krijgen.

 • no-profile-image

  Theo Brakeboer

  Met je reactie (Het gezag van tegenstanders ondermijnen en wetenschappers "omkopen" met onderzoeken met als doel niemand bijt de hand die hem voedt) doe je de WUR toch wel te kort, Peter. Ik ga er vanuit dat de WUR dit soort onderzoeken objectief opzet en uitvoert.
  Bovendien klopt je argument over rokers niet. Iedereen weet echt wel dat dat schadelijk is, maar velen beginnen te roken op jonge leeftijd, wanneer ze nog denken dat ziek zijn, laat staan doodgaan, alleen anderen overkomt, niet henzelf. Eenmaal stevig rokend sluiten ze de ogen voor de gevaren, wellicht de strohalm vasthoudend dat zij tot het kleine percentage behoren dat ondanks roken toch oud wordt.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Theo, het waren niet mijn woorden, maar die heb ik zo goed als letterlijk uit de documentaire gehaald.

  Wat het roken betreft weet nu inderdaad iedereen het wel, maar dat heeft veel langer geduurd dan nodig was. Het verbod op reclame is amper een decenium van kracht dankzij de rooklobby, wie denk je dat de strijd tegen het rookverbod financiert?

Of registreer je om te kunnen reageren.