Home

Nieuws

'Geen ongerustheid over toename insectendruk'

Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk betwijfelt sterkt of het warme weer van afgelopen juli veel effect heeft op plaaginsecten in de tuinbouw. Hij reageert daarmee op een bericht van de Vlaamse entomoloog Patrick Grootaert die stelt dat er dit jaar meer vliegen zijn, doordat insecten zich bij warm weer sneller ontwikkelen.

“De ontwikkeling van insecten is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen de temperatuur”, aldus onderzoeker Kos. "Zo is er in de groenteteelt op dit moment nauwelijks last van bladluizen, maar bijvoorbeeld wel van rupsen. Dat laatste heeft vooral met de droogte te maken. Middelen werken dan minder goed tegen rupsen."
Ook flinke buien kunnen in de teelt van groenten in de vollegrond zorgen voor een flinke opruiming van insecten. "De onweersbuien in juli hebben de plaaginsectenpopulatie voor een deel ook weggespoeld."

Meer witte vlieg
Wim van Aart, teler van biologische groenten, ziet ook geen grote verschuivingen. "Hoewel ik wel merk dat witte vlieg zich veel sneller ontwikkelt. En wil je goed biologisch bestrijden, dan heb je een wat hogere luchtvochtigheid nodig. Dat is dus lastig bij warm weer."
Ook had Van Aart veel last van spint in komkommer, "maar dat was al voordat de warmte uitbrak. Het enige verschil tot nu toe is eigenlijk witte vlieg, die is wat eerder op zijn hoogtepunt dit jaar. Rupsen zijn ook wat vroeger, maar die vormen nauwelijks een probleem.”

Geen grote veranderingen
Voor Koppert, producent van biologische bestrijders is de warmte van afgelopen maand geen reden geweest de adviezen aan te passen. Markus Huurman van Koppert: “We baseren onze protocollen op basis van langjarige ervaringen. De invloed van het warme weer had maar ten dele invloed op het kasklimaat. Echt grote veranderingen hebben we niet gemerkt.”

Het idee dat insecten zich door de hoge temperaturen veel sneller zouden ontwikkelen lijkt in de tuinbouwpraktijk nauwelijks merkbaar.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Erik Honkoop 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.