Home

Nieuws

Fiscus gaat getroffen tuinders helpen

Tuinders die gedupeerd zijn door het noodweer van vorige maand, krijgen hulp van de fiscus. De Belastingdienst kondigt aan zich coulant op te stellen tegenover ondernemers met stormschade.

Zo kunnen voorlopige aanslagen naar beneden worden bijgesteld als een bedrijf als gevolg van de schade een lagere omzet verwacht. Verder staat de Belastingdienst toe dat bedrijven indien nodig later betalen. Ook worden de aangiftes van de ondernemers versneld verwerkt, zodat ze sneller hun geld krijgen als ze recht hebben op een teruggave. “Al deze handreikingen zijn erop gericht dat bedrijven direct over zoveel mogelijk geld kunnen beschikken waarmee ze op korte termijn hun bedrijf weer op sterkte kunnen krijgen”, zegt woordvoerder JelleWijkstra van de fiscus.

Belastingdienst benadert zelf
De Belastingdienst gaat ondernemers die in aanmerking komen zelf benaderen. Hiermee wordt meteen na de zomervakantie begonnen, in samenwerking met brancheorganisatie LLTB. De regeling is alleen voor land- en tuinbouwbedrijven bedoeld, omdat deze het hardst getroffen zijn. “Maar we zijn ten allen tijde bereid om mee te denken met andere bedrijven die de dupe zijn van de storm”, aldusWijkstra.

Fiscale gevolgen
De Belastingdienst zal bedrijven gaan voorlichten over de fiscale gevolgen die de uitkeringen van hun schadeverzekeraars zullen hebben. Dat geldt ook voor ondernemers voor wie de storm aanleiding is om te stoppen met het bedrijf. De LLTB is blij met de initiatieven. “Alleen al door inkomstenderving kunnen bedrijven al een jaar worden teruggeworpen in de tijd. Dan helpt het zeker als je pas later hoeft te betalen”, zegt woordvoerder Herman Mertens.

Tientallen miljoenen
Het noodweer van 14 juli trof alleen in de Limburgse land- en tuinbouwbranche al ruim 1400 bedrijven, vooral in het noorden en midden van de provincie. De LLTB schat de schade op enkele tientallen miljoenen euro’s.

Bron: Dagblad de Limburger 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.