Home

Nieuws

Eetbare bloemen en zeegroenten uit Zeeland

Een groep ondernemers bracht tijdens een trendtour van innovatienetwerk Syntens een bezoek aan Zeeland, waarbij onder andere inspiratie werd opgedaan bij een biologische internetwinkel, een kwekerij van eetbare bloemen en een zeekraal-teler.

De mini-trendtour PUUR Zeeland van Syntens was de achtste uit een reeks van twaalf provinciale ontdekkingstochten, met als doel ‘om ondernemers inspiratie te bieden om die daarna zelf om te zetten in actie’. Twintig ondernemers uit de agri- en voedingssector keken onder andere bij akkerbouwer Maarten Janse die de zeegroenten lamsoor en zeekraal teelt. Voor de teelt van de zee-groenten bevloeit hij zijn land met zout water.

Eetbare bloemen
Bij de consumptieve kwekerij van Dieneke Klompe in Zonnemaire kregen de deelnemers een rondleiding over een kwekerij met eetbare bloemen en planten. Tussen aardappel-, maïs- en bietenvelden ligt een veld van een hectare met de meest uiteenlopende groenten en eetbare planten. Klompe: 'Mijn toegevoegde waarde is dat alles biologisch geteeld is. Het groeit op eigen kracht. En ondertussen werk ik me een slag in de rondte om het onkruid weg te halen! Mijn kwekerij moet er esthetisch verantwoord uitzien. Je moet met plezier hier rondlopen en genieten van hoe het hier ruikt en hoe het eruit ziet'.

Bio-groenten via internet
Bij biologisch akkerbouwbedrijf ’t Meulwaeter vertelde eigenaar Alex van Hootegem zijn visie op het verkorten van de keten 'van land naar klant', en was te zien hoe hij een internetwinkel in biologische producten organiseerde.


Een reactie achteraf van een deelnemer, Rob Baan van Koppert Cress: ‘Er zijn gelukkig meer gekke ondernemers. Streekinteractie en storytelling werken!”.

Het volledige verslag van de trendtour is te vinden op de website van Syntens.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.