Home

Nieuws

Biologisch voedsel niet gezonder

Wetenschappelijk kan niet worden aangetoond dat biologisch geproduceerde voedselproducten gezonder zijn dan gangbaar voedsel.

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) heeft deze conclusie aan de Kamer gemeld. Daarbij baseert zij zich daarbij op een advies van de Gezondheidsraad dat zij had aangevraagd. De Gezondheidsraad heeft uitgebreid literatuuronderzoek gedaan, en concludeert daaruit dat 'er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen'. Er zijn geen eigenschappen geïdentificeerd in biologische producten die een wetenschappelijk onderbouwde relatie met gezondheidswinst hebben. De definitie van gezonder is daarbij dat voedingsmiddelen vergelijkenderwijs ziekterisico's in sterkere mate verminderen.


Weinig wetenschappelijk onderzoek

Volgens de Gezondheidsraad is er slechts weinig deugdelijk wetenschappelijk onderzoek naar verschillen in voedingskwaliteit en gezondheidseffecten tussen gangbaar en biologisch. Het briefadvies is een vervolg op onderzoek naar de gezondheidsclaim van biologische voeding door het Louis Bolk Instituut in 2007.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.