Home

Nieuws laatste update:11 aug 2010

‘Bank mag minder en moet meer’

Volgens de wet en de algemene bankvoorwaarden hebben banken vergaande bevoegdheden om de kredietvoorwaarden aan te passen of het saldo per direct op te eisen. Maar ze moeten daar wel zorgvuldig mee omgaan.

Volgens de algemene bankvoorwaarden mag de bank bijvoorbeeld eenzijdig de rentevoet verhogen, de kredietlimiet verlagen of meer zekerheden eisen. In de relatie tussen de ondernemer in zwaar weer en de bank, kan ieder verzuim een grond zijn om de kredietovereenkomst te ontbinden en het saldo op te eisen. Maar daar dient de bank door zijn bijzondere maatschappelijke positie zeer zorgvuldig mee om te gaan. “Er moet sprake zijn van redelijkheid en billijkheid”, zei advocaat Armando Mosele van EBH Elshof te Naaldwijk maandag op de  thema-avond ‘ondernemen in zwaar weer’. Deze drukbezochte bijeenkomst werd door Tuinbouw Jongeren Westland georganiseerd op de locatie van Prominent II aan de Groeneweg in ’s-Gravenzande. “Banken mogen minder en moeten meer dan gewone ondernemingen.”
Hoe een rechtelijke uitspraak hierover uitpakt is in de praktijk hoogst onzeker. “Een rechter gaat meestal in de eerste plaats uit van een gevoel en zet dat om in argumenten. Dat kan vaak twee kanten op gaan”, aldus Mosele. Meestal komt het niet tot een gang naar de rechter. “Banken toetsen vooraf ook de argumenten. Bovendien is het voortbestaan van de onderneming meestal in beider belang.”

Bron:  Groenten&Fruit -  Auteur: Gerard Boonekamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.