Home

Nieuws

3D-model bepaalt optimale positie groeilicht

Met behulp van een nieuw 3D-model kan worden bepaald wat in een kas de optimale plaats is om groeilampen op te hangen. Ook kan het model berekenen wat het effect van het type licht is op de groei en ontwikkeling van planten in de kas.

Wageningen UR Glastuinbouw gaat dit model gebruiken om onder andere de effecten van led-belichting door te rekenen. Ook lampenfabrikanten en telers kunnen profiteren van dit model en een belichtingsplan laten doorrekenen.

Het model ‘Platform GroIMP’ gaat uit van een virtueel gewas in een virtuele kas en berekent de hoeveelheid geproduceerde suikers als functie van het geabsorbeerde licht. “Met dit 3D- model kunnen we de positie van groeilampen optimaliseren. Verschillende opstellingen van lampen kunnen worden doorgerekend. We krijgen zo nieuwe inzichten in het effect van de lamppositie op het gewas en verschillende situaties kunnen worden vergeleken. Door vervolgens de lampen op de juiste plek ten opzichte van de bladeren op te hangen kan er meer groei per kWatt licht worden verkregen”, vertelt onderzoeker Pieter de Visser.

Ledlampen
De onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw gaan het model nu ook gebruiken om te bepalen wat het effect is van de plaats van ledbelichting. De Visser: “Er is momenteel discussie over de beste plaats van ledlampen, tussen het gewas of er boven of een combinatie daarvan. Met GroIMP hopen we daar binnenkort meer over te kunnen zeggen.”

GroIMP is inmiddels geijkt voor tomaten en rozen en is binnenkort ook beschikbaar voor  andere gewassen.

bron: Wageningen UR Glastuinbouw

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.