Home

Nieuws

ZON verkent samenwerking met Spaans Unica

Unica, de Spaanse coöperatie uit Almeria en ZON Coöperatie uit Venlo verkennen de mogelijkheden tot een commerciële samenwerking.

Het doel van deze samenwerking is betere economische continuïteit voor de telers. "Door samen te werken kunnen we onze klanten helpen meer te concurreren en kunnen we de meerwaarde voor onze telers vergroten", aldus Enrique de los Ríos, algemeen directeur van Unica. Ook zouden ZON en Unica door een uitgebreider en completer productpakket, levering het hele jaar door én een soepele seizoenswisseling tussen Spanje en Nederland gedurende de lente en de herfst, hun service voor de klanten verder willen verbeteren. Beide organisaties leveren rechtstreeks van teler naar klant.

Omzet en leden
Als de twee coöperaties gaan samenwerken dan vertegenwoordigen zij samen 1300 telers (ZON heeft er 400 en Unica 900 telers). Qua verkoopomzet is ZON een stuk groter, namelijk 261 miljoen omzet tegen 139 miljoen van Unica. Producten die beide organisaties produceren, zijn: tomaat, paprika, komkommer, asperge, sla, aubergine, courgette, meloen, bes, watermeloen en meer.

Bij het onderzoek naar de commerciële samenwerking wordt ook rekening gehouden met de eisen van de Nederlandse en Spaanse mededingingsautoriteiten. Een mogelijk samenwerkingsverband tussen Unica en ZON zal aan de eisen van de mededingingswet moeten voldoen.

Op de laatste dag van mei dit jaar liep de voorgenomen fusie tussen ZON en Fruitmasters vast. Beide coöperaties konden geen overeenstemming kunnen bereiken over de toekomstige manier van vermarkten van de producten.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.