Home

Nieuws 3 reacties

Vijf bedrijven willen bouwen in Dinteloord

Het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland bij Dinteloord zal naar verwachting twee jaar later vol staan met kassen dan de projectontwikkelaar aanvankelijk vanuitging. De verwachting is dat een stuk of vijf telers er in 2011 nieuw gaan bouwen.

De Tuinbouwontwikklingsmaatschappij (TOM), de projectontwikkelaar van het glas, heeft vanwege de marktverwachtingen de fasering van het gebied opgerekt. “We dachten eerst in 2015 vol te zijn, maar denken nu aan 2017", zegt directeur Piet Janmaat. Vanwege de mindere financiële situatie in de glastuinbouwsector, verloopt de verkoop van de gronden niet goed.

Stuk of vijf echt interesse
Sinds januari kunnen telers honderd hectare grond aankopen, maar er is nog geen koop rond. Janmaat merkt dat banken terughoudend zijn. “Sommigen willen heel graag, maar de banken willen niet. Andere geïnteresseerden willen eerst hun eigen bedrijf verkopen en dat gaat ook niet zo makkelijk.”

Van de vijftig ondernemers die eerder al interesse toonden in aankoop van grond, heeft Janmaat met zeventien ervan gesproken. Daarvan zijn er ‘een stuk of vijf ‘die op korte termijn serieuze interesse hebben om tot een aankoop over te gaan. “Zij willen in 2011 gaan bouwen, maar de anderen zeggen ‘nu even niet’”. De interesse komt van glasgroententelers en plantentelers uit zowel Brabant als het westen van het land en de wensen voor de kavelgroottes lopen uiteen van zeven hectare tot vijftig hectare.

55 hectare al ingenomen
Twee tomatentelers, Van der Kaaij uit Tinte en Van Marrewijk uit Vierpolders, hebben drie jaar geleden buiten de TOM om al grond aangekocht in het gebied. Het gaat om ongeveer 55 hectare. Janmaat is met hen in onderhandeling over hun plek in het gebied om deze grond ook bij de integrale ontwikkeling te betrekken.

Lees meer over het nieuwe glastuinbouwgebied in het maandmagazine van vrijdag 30 juli.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  glas genoeg.

  Van uitstel komt afstel, nu maar hopen dat dat dit keer ook uitkomt voor Dinteloord.

 • no-profile-image

  realist

  Ja het zal wel aan mij liggen! Maar fijn al die nieuwe locaties, er is geen hond die geld kan lenen, het gas is peperduur, uitbetaalprijzen zijn historisch laag en half IJsselmuiden en Klazienaveen staat te koop!! Wordt wakker en ga wat nuttigs doen!!

 • no-profile-image

  komkommerkweker etten-leur

  en zo is het !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.