Home

Nieuws

Tuinbouwinkomsten Spanje bijna hoogste ooit

De totale inkomsten uit de tuinbouwproductie in Spanje zijn op één na de hoogste ooit, maar niet iedereen profiteert.

Die conclusie kan worden getrokken uit voorlopige cijfers van de overheid van Andalusië. De voornaamste verdiensten zijn behaald in tomaat. Dit is dan ook te merken bij de grootste coöperatie in Almería, CASI, waar vrijwel uitsluitend tomaat wordt verhandeld. In totaal is via CASI ongeveer 210.000 ton tomaat verkocht, tegen een omzet van zo’n 200 miljoen euro.

Murgiverde
De toon is duidelijk anders bij de coöperaties die het vooral van de andere producten moeten hebben. Murgiverde produceert vooral paprika en komkommer, ongeveer 50.000 ton van elk. Volgens voorzitter Manuel Galdeano was het seizoen ronduit slecht. Er werd een omzet van 120 miljoen euro gerealiseerd, ongeveer even veel als het voorgaande jaar dat ook al als zeer slecht in de boeken was gegaan.

Ook voor de UNICA-groep, met een vrij breed aanbod van producten, geldt dat de uitermate slechte herfst niet door de goede prijzen in winter en voorjaar zijn gecompenseerd. Manager Enrique de los Rios: “De overgrote meerderheid van de tuinders komt er dit jaar niet uit”. UNICA komt uit op een omzet van ongeveer 130 miljoen euro.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jan van der Blom, correspondent Spanje

Jan van der Blom, correspondent Spanje

Of registreer je om te kunnen reageren.