Home

Nieuws

Poolse uitzendkrachten behalen MBO-diploma

Aan de Exotic Green Academy in Etten-Leur heeft afgelopen vrijdag de eerste groep van de in totaal 169 geslaagden Poolse uitzendkrachten het MBO-diploma niveau 1 ontvangen.

De eerste groep geslaagden zijn enthousiast over het behaalde resultaat en vinden dat ze beter op de hoogte zijn van de Nederlandse gebruiken en de Nederlandse taal. Ook hebben de cursisten competenties die nodig zijn voor het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden verder ontwikkeld.
De geslaagde cursisten kunnen in oktober doorstromen naar de MBO-opleiding op niveau twee. Er is reeds een tweede groep deelnemers gestart aan de basisopleiding.

Onderscheid door geschoolde uitzendkrachten
De Exotic Green Academy is ontstaan in 2009 uit de behoefte om de Poolse uitzendkrachten van Exotic Green uitzendorganisatie te begeleiden bij het wonen en werken in Nederland, omdat zij te maken krijgen met een andere cultuur, werksituatie en leefomgeving. Exotic Green ondersteunt hen hierbij en onderscheidt zich volgens algemeen directeur John van der List juist door geschoolde uitzendkrachten die de Nederlandse taal beheersen.

Inhoud van de opleidingen
De basisopleiding van Exotic Green Academy duurt tien maanden en is een beroepsbegeleidende leerweg met een theoretisch en een praktijkgericht onderdeel. Er worden drie verschillende opleidingen aangeboden: assistent plantenteelt, assistent voeding en arbeidsgekwalificeerd assistent. De deelnemers leren eenvoudige gesprekken in het Nederlands te voeren in de werkomgeving en de privé situatie. Ook worden er vakinhoudelijke onderwerpen behandeld. Deelnemers raken zo thuis in het vakjargon dat op de werkvloer gesproken wordt. Daarnaast komen de onderwerpen veiligheid en gezondheid aan bod en de Nederlandse cultuur.  

Samenwerking met P3transfer
Voor het opzetten van de Exotic Green Academy en het opleiden van de uitzendkrachten is een succesvolle samenwerking aangegaan met P3transfer uit Etten-Leur. P3transfer heeft de MBO-opleiding zo veel mogelijk aangepast aan de praktijk van de uitzendkrachten van Exotic Green. Daarnaast zijn de studiematerialen in het Pools vertaald. Docenten en tweetalige opleiders met een Poolse achtergrond hebben de deelnemers vervolgens begeleid.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.