Home

Nieuws

'Over twee maanden exacte schade bekend'

Interpolis verwacht pas over 1 of 2 maanden het exacte schadebedrag te weten van de schade die veroorzaakt is aan de glastuinbouw. Vooralsnog verwacht de verzekeraar uit te komen tussen de 15 en 20 miljoen euro.

Het gaat dan om de schade aan het glas door hagel en inductie in het weekend van 10 en 11 juli en de enorme schade die de windval veroorzaakte aan zo'n honderd bedrijven in Oost-Brabant en Limburg op 14 juli. Vorige en deze week zijn ongeveer 30 schadetaxeurs bezig de beschadigde glastuinbouw bedrijven te bezoeken, zo weet Willem Snoeker van Interpolis. De bedrijven moeten soms ook meerdere keren worden bezocht. Om de schade aan de teelten in de open grond te taxateren zijn ook zo'n dertig taxateurs aan de slag. Daar verwacht Interpolis op een schadebedrag van vijf miljoen uit te komen. 

Onvoldoende gehard glas
Interpolis verwacht pas over een of twee maanden het exacte schadebedrag te kunnen noemen. "Het uiteindelijke schadebedrag is namelijk ook afhankelijk van de snelheid waarmee de kassen kunnen worden gedicht", aldus Snoeker. Het blijkt immers dat de kassenbouwers onvoldoende gehard glas op voorraad hebben om alle kassen snel te dichten.

Veertig bedrijven dicht
Maurice Kassenbouw die het gros van de schades repareert in Brabant en Limburg schat in dat het kapotte glas alles bij elkaar ongeveer 15 hectare aan verwoeste ruiten telt. Halverwege vorige week vertelde Walter Buth van Maurice Kassenbouw dat er veertig bedrijven gerepareerd zijn. Dat waren dan nog niet twintig bedrijven die heel zwaar getroffen zijn. De reparaties aan die bedrijven zal nog een aantal weken duren.

Lees meer over de reparaties aan de glastuinbouwbedrijven in Groenten & Fruit Actueel van dinsdag 27 juli.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen 

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.