Home

Nieuws

Middelen schadelijker voor bijen dan gedacht

De werkzame stoffen imidacloprid en thiacloprid hebben langer een negatief effect op de gezondheid van bijen dan gedacht. Daardoor is een zeer kleine hoeveelheid van deze middelen al schadelijk voor bijen. Dat concludeert toxicoloog Henk Tennekes in een artikel op de website van het tijdschrift Toxicology.

Volgens Tennekes wordt bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen onderzocht hoe lang het duurt voor de middelen worden afgebroken. "Maar dat onderzoek beslaat slechts een korte periode. Het blijkt in de praktijk dat imidacloprid en thiacloprid veel langzamer afbreken. Daardoor blijven deze stoffen langer schadelijk voor bijen. Bovendien is een minimale hoeveelheid al schadelijk, omdat de bijen er langer aan worden blootgesteld."

In bijen middel aangetroffen
Sinds 2002 hebben imkers steeds meer last van sterfte onder hun bijen. In gestorven bijen worden minimale hoeveelheden van de insecticiden imidacloprid (Gaucho, Provado, Admire) en thiacloprid (Biscaya, Proteus, Calypso) aangetroffen. Tennekes: "Vaak zijn dat kleine doses waar bijen niet dood van gaan. Maar de vergiftiging verzwakt de bijen waardoor ze gevoeliger worden voor parasieten, mijten en virussen." Tennekes erkent dat de landbouw gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft. "Maar bijensterfte is een groot probleem. Daarom moeten alleen gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet die snel afbreken."

Onderzoek
Romée van der Zee van het Centrum voor Bijenonderzoek rondt een onderzoek af in 23 landen. "In Nederland is de bijensterfte hoog. Het heeft een aantal oorzaken, zoals gewasbeschermingsmiddelen, parasieten, mijten en virussen. In het onderzoek probeer ik te bepalen in welke mate de verschillende factoren bijdragen aan de bijensterfte en hoe ze met elkaar samenhangen. Het onderzoek is volgend jaar klaar."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.