Home

Nieuws

Machine zonder CE legt risico bij werkgever

Als werkgever zou je eigenlijk geen nieuwe werktuigen en machines meer moeten accepteren, als niet helemaal zeker is dat het goed zit met de CE-certificering. "Bij twijfel kun je overwegen en deel van de rekening tijdelijk niet te betalen."

Regelmatig worden nog machines verkocht die zijn voorzien van een CE-stickertje, maar zonder het eveneens vereiste typeplaatje en verklaring van overeenstemming, aldus veiligheidsdeskundige Peter Bredius van Stigas in Breda. De verklaring van overeenstemming - meestal opgenomen in de handleiding, of apart toegevoegd - is een officiële verklaring die aangeeft dat de fabrikant er alles aan heeft gedaan om het apparaat veilig te maken, in overeenstemming met EU-normen. "Zijn die zaken niet in orde, en gebruik je dat apparaat toch, dan ben je als werkgever volledig verantwoordelijk voor mogelijke consequenties."

Stok achter de deur
Bredius adviseert om bij twijfel desnoods een deel van de factuur voor de machine tijdelijk niet te betalen en er eventueel een (Stigas)deskundige bij te halen. "Dat is misschien even niet prettig voor de verstandhouding, en het leidt tot extra kosten, maar het kan achteraf veel financiële ellende en trammelant voorkomen."

Alleen met CE
Aardbeitenteler Toon van den Berg in Rijsbergen heeft met het oog op het seizoenspersoneel op zijn bedrijf de keus gemaakt geen werktuigen zonder CE meer te accepteren. "Onlangs hebben we met collega’s enkele elektrisch aangedreven uitrijwagens aangeschaft, die worden gebruikt door het personeel. Technisch gezien uitstekend, maar deze wagens waren zonder CE, en de bouwer - hij bouwt ze naast zijn hoofdtak van bestaan - wist eigenlijk niet goed hoe hij die CE-certificering moest regelen. Met bemoeienis van het Stigas is dat goed gekomen, tegen heel redelijke kosten."

Meer over dit onderwerp in het Maandmagazine van Groenten & Fruit eind deze week.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.