Home

Nieuws

Kleine supermarkt in het nauw

Eén op de vijf kleine supermarkten (oppervlakte < 1.000 m2) verwacht dit jaar rode cijfers te schrijven. Dat blijkt uit het ING Uwsupermarkt-onderzoek onder ruim 100 supermarktondernemers.

20 procent draaide in 2009 verlies en ook voor 2010 verwacht één op de vijf kleine supermarkten rode cijfers te schrijven. Bij de grotere supermarkten is men aanzienlijk positiever: 8 procent verwacht een verlies in 2010. Een dergelijk contrast bleek ook vorig jaar aanwezig te zijn en het afstoten van onrendabele vestigingen door supermarktorganisaties bleek vervolgens een kwestie van tijd.

Omzet per vierkante meter
Het verschil tussen de grote spelers en de kleine supermarkten is goed terug te zien in de omzet per vierkante meter. Zo haalt Jumbo 170 euro per vierkante meter, terwijl kleine ondernemers onder de 100 euro per vierkante meter zitten. De kleinere supermarkten moesten de afgelopen jaren in de kosten snijden om winst te kunnen maken. ‘Maar het houdt een keer op. Hun kostenstructuur is te inflexibel. Alle supermarkten moeten scherp sturen, maar wie maar drie mensen in dienst heeft, heeft weinig ruimte meer om op de personeelskosten te besparen’, zegt senior econoom Jurjen Witteveen van het ING economisch bureau in het Financieele Dagblad.

Bron: DistrifoodRedactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.