Home

Nieuws

Interpolis krijgt veel schademeldingen

Verzekeraar Interpolis verwacht dat het aantal schademeldingen uit de agrarische sector oploopt naar minimaal duizend meldingen. Door de extreme buien is schade ontstaan aan gebouwen, gewassen en kassen.

Interpolis verwacht dat het aantal schademeldingen uit de agrarische sector veroorzaakt door het extreme weer gaat oplopen tot boven de duizend. Het gaat onder andere om waterschade, hagelschade en schade door windhozen. De hagelschade werd bij Interpolis vooral gemeld door bedrijven in de strook Nistelrode, Eindhoven en Woudrichem. Daar vielen afgelopen zaterdagavond flinke hagelbuien.

Overlopende goten

Ook vanuit de glastuinbouw kwamen er schademeldingen binnen. Interpolis schat dat dit zo'n 150 meldingen worden en deze een schadebedrag vertegenwoordigen van ongeveer 1,5 miljoen. Tweederde van deze meldingen betrof waterschade door overlopende kasgoten en de rest is schade veroorzaakt door wind en inductie. Willem Snoeker van Interpolis waarschuwt telers die te maken hebben gehad met overlopende goten goed op te letten of deze telers wel door moeten gaan met recirculatie. "Er kan van alles in de teeltmatten gelopen zijn. Dat kan ziekten veroorzaken als pythium en botrytis." Telers die te maken hebben gehad met inductie adviseert hij goed te controleren of de installaties nog wel goed functioneren. "Soms lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand, maar dat klopt niet altijd."

Van telers met teelten in de open grond zijn tussen de 150 en 200 meldingen gemaakt van schade aan het gewas.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.