Home

Nieuws

GMO-geld ook voor investering nieuwe telen

Energiezuinige investeringen voor het programma het nieuwe telen komen in aanmerking voor GMO-ondersteuning. Ook monitoring van producten op Tuta Absoluta komt in aanmerking voor GMO-ondersteuning, blijkt uit de rapportage.

Het Productschap Tuinbouw heeft het 113 pagina’s tellende boekwerk met criteria voor de nieuwe operationele programma’s bekendgemaakt. De verruiming van de subsidiemogelijkheden op enkele punten wekt verrassing bij betrokkenen. Energiemanager Aat Dijkshoorn van het programma Kas als Energiebron, is verheugd. ”Hoe meer ondersteuning voor investeringen in het nieuwe telen, des te beter.” Naast GMO bestond al de mogelijkheid van MEI-subsidies via de landelijke regeling. Het PT heeft de subsidiemogelijkheid in de GMO-regeling ingebracht, zegt unitmanager GMO Joost Wijers bij het PT. Voor telers is het niet mogelijk overlappende subsidies te verkrijgen. In de GMO-criteria staat een lijst met systemen die gecombineerd moeten worden in de aanvraag. Zo staat buitenluchtaanzuiging vermeld in combinatie met een tweede beweegbaar scherm, maar ook zaken als aquifers en warmtepompen. De investering moet leiden tot een besparing van zeker 25 procent, blijkt uit de bepaling.

Monitoring ook in GMO
Verder neemt het PT ook de monitoring op plagen als Tuta Absoluta en Afrikaanse fruitmot op in het GMO-pakket. Dat is goed nieuws, stelt Hans van Es, directeur van koepel voor afzetorganisaties DPA. Momenteel werken de teelt en handel aan een gecontroleerd teeltsysteem, mogelijk in één of enkele aangewezen teeltgebieden. Met de subsidiemogelijkheid komen de plannen zeker dichterbij, denkt Van Es. Andere nieuwe zaken in het GMO-pakket zijn teeltadviezen bij contracttelers voor industrieteelt. De Europese Commissie heeft plannen GMO ook voor deze groep telers open te stellen, maar in deze GMO-stukken is daar nog niet veel over terug te vinden. Volgens Wijers heeft de Europese Commissie uitvoeringsinstanties opdracht gegeven hier nog terughoudend in te zijn.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.