Home

Nieuws 6 reactieslaatste update:2 aug 2010

Frietprijs stijgt door matige oogst

De prijs van friet gaat de komende maanden omhoog. Oorzaak is een matige oogst. Dat meldt De Telegraaf.

  
Door het droge en warme weer is een groot tekort ontstaan aan grote aardappelen (bonken), waardoor de prijs voor frietaardappelen flink is gestegen. Dit zal uiteindelijk worden doorberekend aan de consument.

Opbrengst per hectare
Directeur David Hage van Veiling Sint-Annaland: "De opbrengst per hectare is zeker 40 procent minder dan normaal. Daarbij komt nog dat het allemaal kleine aardappelen zijn."

Korter
Als gevolg van de tegenvallende aardappeloogst zal in België de friet korter worden, meldt de krant het Laatste Nieuws dinsdag. Volgens voorzitter Bernard Lefèvre van Navefri, de koepelorganisatie van Belgische frituuruitbaters, is een goede friet van de frituur 6 à 7 centimeter lang. Door de slechte oogst zal de friet tijdelijk 'een centimetertje' minder lang zijn, zegt hij. De breedte van de friet blijft ongewijzigd. Ook de smaak wordt door de lengte niet beïnvloed.

Bron: DistrifoodRedactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Kijk zo doe je dat. Er zit maar liefst voor 2 cent aardapel in een bakje friet, maar je legt de "schuld"van de prijsstijging bij een ander. Zo gaat dat al deccenia en de consument slikt het nog steeds voor zoete koek.

 • no-profile-image

  pompoen

  Maar volgend jaar wordt de patat gewoon weer goedkoper !

 • no-profile-image

  sonnien

  dus jij krijgt rauwe aardappel in je bakje ??
  die 2 ct is dus niet reeel.

  wat dacht je van de benzineprijzen ?? en de bierprijs......daar hoor je niemand over.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Als de aardappelen een dubbeltje de kilo opbrengen en er gaat 200 gram in een bakje friet is dat voor 2ct aardappelen. als de aardappels dan 100% in prijs stijgen betekent dat dus voor 4 ct aardappels in je bakje friet. De prijs van een bakje friet verhogen met 25 cent omdat de aardappels zo duur zijn is dus prietpraat.

  Ik zie effe niet de link met benzine, maar met bier is het, hetzelfde principe.

 • no-profile-image

  Twan

  @peter; voor 2ct duurdere piepers in je bakje!; Wat denk je wat de producent daarvan krijgt? noppes, nada, niks. We hebben allemaal onze mond vol over innovatie maar er is geen produkt waar meer geinnoveerd mee is als de pieper.
  De producent krijgt er geen hogere prijs door, dus innovatie bedenken vanuit een platform is weggegooid geld. De producent moet het zelf oppikken anders werkt het voor geen meter!
  Vooral innovatiesubsidies zijn een lachwekkend voorbeeld van gemeenschapsgeldverspilling.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Het punt wat ik probeer te maken is dat de kosten voor een bakje friet voor 80-90% bestaan uit arbeidskosten en dat de aardappelkosten daarvan slechts een te verwaarlozen klein deel uitmaakt. Toch wordt het altijd zo gebracht als zou een stijging van de aardappelprijs een stijging van de kosten van een bakje friet tot gevolg hebben, slimme truuc waarvan wij wellicht kunnen leren.

  Ik spreek wellicht Chinees of zo, maar over innovatie heb ik het niet gehad. Ik zie ook niet wat je ermee wil zeggen eigenlijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.