Home

Nieuws

Extra groei vraagt extra arbeid in tomaat

De tomatengewassen houden over het algemeen goed stand. De kopdikte neemt eerder toe, door een combinatie van veel licht en een vrij vochtig buitenklimaat.

Bedrijven die goed vol staan, behouden redelijk hun gewasvolume. Een paar mensen extra inschakelen is nu aan te raden. Niet achterop raken in werk is belangrijk. Er komt immers toch wel wat groei aan, als gevolg van dit zomerse weer.

Clippen of indraaien
Een aantal rassen is gevoelig bij het indraaien. Daarbij durft wel eens een kopje ‘flauw’ te gaan. Die rassen worden ijler. Het clippen is bij deze rassen altijd beter. Niet draaien op het felste van de dag is ook een optie, maar kan niet lang worden volgehouden.

Een slapende tros
Tot het einde van de week verliep de zetting ondanks de extreme omstandigheden, nog altijd vrij goed. Er is natuurlijk een aantal rassen die wat gevoeliger zijn, waarbij eerder een slapende tros voorkomt. Op de meeste bedrijven zijn er hommels bijgezet. De kwaliteit van de vruchten blijft goed, zeker waar er voldoende gewas is. De vruchten worden stilaan dikker, door de aanhoudende instraling. De plantbelasting was weer hoog opgelopen begin week 26.

 
Bron: Groenten & Fruit  – Auteurs: Dominiek De Visch  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in juli Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.